Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Så här blir du en mer produktiv författare

Om du, som jag, jobbar samtidigt som du skriver så kanske du också ibland känner att du skulle vilja bli en mer produktiv författare. I så fall har du kommit rätt. I den här artikeln går vi igenom några av mina bästa knep för att öka produktiviteten.

Jag har läst otaliga böcker på teman som produktivitet. Det är ämnen som intresserar mig både professionellt som Growth Marketer och som författare. Jag har genom åren testat olika tekniker och här kommer mina favoriter.

5 sätt att bli mer produktiv som författare

  • Se till att ha en morgonrutin där skrivande är inkluderat.
  • Analysera och mät ditt skrivande.
  • Ta bort distraktionerna.
  • Använd pomodora metoden.
  • Träna regelbundet.

En produktiv start på dagen

Många böcker jag läst, som 5000 ord i timmen och Atomic habits, pratar om att det är bra att utnyttja morgontimmarna för att göra det som du tycker är viktigt. Det du prioriterar. Precis samma sak gäller om du vill skapa dig en Power Hour.

Varför just morgonen? För att resten av världen sover och ingen kommer och stör dig eller tar din uppmärksamhet från det du vill göra. Om du dessutom är en morgonmänniska som jag så fungerar ditt huvud som bäst den tiden. För att bli mer produktiv går jag upp en och en halv timme tidigare än jag måste så att jag hinner skriva en timme, skriva morgonsidor och meditera en kvart. Sen gör jag mig redo för mitt vanliga jobb. När jag börjar dagen med att skriva och göra saker helt och hållet för min egen skull lämnar det mig med en känsla av att jag faktiskt ådstakommit något. Jag känner mig stolt helt enkelt.

Mät hur mycket du skriver

Jag som jobbar datadrivet till vardags har självklart fört in det datadrivna i mitt skrivande. Just nu håller jag på att skriva på en feelgoodroman som jag vill försöka få klar på mindre än fyra månader. Det innebär att jag behöver skriva ganska snabbt för att hinna med redigering innan jag skickar iväg manuset till min redaktör.

“A great way to increase writing productivity is to set a goal and then make it public so others can hold us accountable.”

Kristen Lamb

För att ha koll på att jag skriver så mycket som jag behöver för att nå mina deadlines fyller jag i ett google sheets efter varje skrivsession. Är du intresserad av att testa kan du ladda ner en e-bok om produktivitet där jag länkat till dokumentet. Det bästa med att mäta hur mycket jag skriver varje dag är att jag får ett bevis på att jag kommer framåt.

Vanor som gynnar produktivitet

Några vanor som verkligen hjälpt mig när jag vill blir mer produktiv och fokusera bättre är:

  • Regelbunden träning (gärna varierad som löpning, tabata och yoga,)
  • Meditera 10-15 minuter om dagen
  • Skriva morgonsidor eller dagbok
  • Alltid stänga av notiser när jag vill fokusera.

Hälsosamma vanor som träning, meditation, promenader är a och o om du vill ha en långsiktig författarkarriär. Att skriva är ensamt och du sitter, för det mesta, still framför en dator. Därför anser jag att man bör ta hand om både kropp och sinne om man vill bli så produktiv som möjligt. Fundera över vanor du har eller vill ha som får dig att må bra. Jag rekommenderar böckerna Atomic Habits av James Clear och The Compund Effect av Darren Hardy om du vill lära dig mer om hur vanor gynnar oss i det långa loppet.

Vilka är dina bästa produktivitetstips? Lämna gärna en kommentar och berätta hur du ser till att vara produktiv eller kom med förslag på vad du vill att jag ska skriva om här näst.

Leave a comment