Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Författarens guide till en power hour

En power hour är en för definerad tid, vanligt vis 60 minuter, där du fokuserar på dina viktigaste prioriteringar för dagen.

Jag vaknar klockan kvart i sex, går upp och sätter mig och mediterar i femton minuter. När jag mediterat skriver eller redigerar jag i en timme, beroende på var i skrivprocessen jag befinner mig. Efter det skriver jag två handskrivna morgonsidor. Morgonsidor är en ritual som jag plockat upp från Lev kreativt av Julia Cameron. Ritualen har verkligen hjälpt mig att hitta en balans i kreativiteten. Läs mer om hur boken påverkade mig här.

Det här med att ha en power hour, eller tydligt definierad morgonrutin, är något jag plockat upp från flera produktivitetsgurus. Min är 90 minuter istället för 60 eftersom jag har lagt till 30 minuters extra skrivtid.

Vad är en power hour?

Enligt Adrienne Herbert, författare till boken Power Hour: How to Focus on Your Goals and Create a Life You Love, så handlar Power Hour om:

“Att återta lite av din tid under den första timmen av din dag innan resten av världen behöver din kärlek, uppmärksamhet och energi. Använd power hour för att göra något som är avsiktligt – det kan vara vad du vill, något som du vanligtvis inte har tid med eller något som kommer att förbereda dig för resten av dagen.”

För mig är det skrivandet som jag vill prioritera. Om jag skriver det första jag gör på morgonen så vet jag att det blir gjort och att inga andra ursäkter eller viktiga saker att göra kommer i vägen. Använd din power hour för något som du vill göra framsteg inom, som är viktigt för dig. Det kan vara en hobby, ett projekt eller mindfullness.

Fördelarna med power hour

  • Du undviker att prokastinera genom att avsätta tid till att fokusera på en specifik uppgift.
  • Du får kontroll över dagen. Genom att börja dagen med något som är viktigt för dig så gör du framsteg varje dag.
  • Du blir mer motiverad och inspirerad eftersom att du ser att framstegen ger resultat.

Min egen power hour har utvecklats över tid. Jag började med att skriva morgonsidor varje dag. Sedan, under en väldigt stressig perdiod, insåg jag att jag ville börjar meditera och la till det. När det var en del av min dagliga rutin läste jag 5000 ord i timmen och blev inspirerad till att testa gå upp tidigare för att skriva varje dag.

Så här lyckas du skapa en hållbar power hour

  • Ta bort alla distraktioner! Sätt mobilen i stör ej-läge, se till att inte gå in på sociala medier och säg till de du bor ihop med att de inte ska störa dig under den här tiden.
  • Gå in i ett fokuserat läge. Vissa använder ljudisolerande hörlurar för att göra det. Jag själv sätter mobilen i “skriv-läge”. (Om du har en iPhone kan du själv ställa in olika lägen på telefonen där appar försvinner, notifikationer stängs av m.m.)
  • Bestäm i förväg vad du ska göra när under din power hour. Ska du spendera 15 minuter på att meditera? Eller 30 minuter på att träna? 45 minuter på att skriva? Se till att ha färdiga block innan timmen börjar och håll dig inom dina fördefinierade block.

Har du en power hour? Om du hade en power hour vad skulle du använda tiden till? Om man avsätter en timme om dagen per vecka blir det nästan en hel arbetsdag i tid, det är ganska mycket, speciellt över tid.

Leave a comment