Skip to content Skip to footer

Behöver du en spökskrivare?

Som spökskrivare kan jag hjälpa dig skriva allt från artiklar, socialamedieinlägg och nyhetsbrev till hela böcker. När du anlitar en spökskrivare är det du som är författare, vilket innebär att du får royalties, författarintervjuer och så vidare. Men att anlita en spökskrivare är ingen garanti för att du blir utgiven, många etablerade författare får till och med sina manus refuserade. 

Hur går spökskrivning till?

Du kommer med en idé som vi diskuterar tillsammans. När vi bestämt oss för utformningen tar jag fram en offert, sedan levererar jag ett provkapitel (om du vill att jag spökskriver en bok). Om du som kund känner dig nöjd skriver vi avtal. 50% av arvodet betalas i förskott och 50% när manuset levererats. Du äger rättigheterna för manuset och gör vad du vill med det. Du kan exempelvis skicka det till förlag eller ge ut det själv.

Olika uppdrag kan se väldigt olika ut. Vill du att jag spökskriver artiklar så blir det en annan process än om jag spökskriver ett självbiografiskt manus. Många gånger handlar spökskrivning om att hjälpa dig som kund med en omskrivning eller djupredigering av ett på böjat manus fastnat på vägen. 

Oavsett vad du behöver hjälp med är du välkommen att kontakta mig för en offert eller ett första förutsättningslöst möte där vi diskuterar dina behov. 

Vem anlitar en ghostwriter?

Vem som helst kan anlita en spökskrivare. Det är vanligt att personer som vill ha hjälp att skriva sin självbiografi gör det. Det finns även exempel på att kända personer anlitar copywriters eller spökskrivare för att få hjälp med innehåll till sina digitala kanaler. 

5 anledningar till att anlita en spökskrivare

1. Expertis och kvalitet

Anlitar du någon som skriver böcker eller artiklar så kommer kvaliteten på din text vara betydligt högre än om du, som novis, skriver den själv. Många av oss som är spökskrivare har skrivit i över tio år.

2. Spara tid

Att skriva en bok eller en bra debattartikel tar tid. Dels krävs det efterforskningar och det krävs tid att faktiskt sitta ner och skriva. Många som inte skriver regelbundet underskattar hur lång tid det tar att skriva en bok. Men som spökskrivare vet jag hur snabbt jag skriver och vad som är rimligt för att vi ska komma i mål med ditt projekt i tid. Samtidigt är det viktigt att vi sätter din prägel på texten och att jag använder dina ord.

3. Strategi och planering

Som spökskrivare kan jag hjälpa dig skapa innehål som är målinriktat och strategiskt utformat för att vi ska må dina mål. Sedan kommer jag också hjälpa dig strukturerna och planera det som skrivs så att det följer de dramaturgiska kurvor eller annan best practice för din genre. 

4. Stil och tonläge

Jag kommer anpassa sättet jag skriver på så att det låter som att du skrivit det. Genom att hålla mig till din personliga stil så låter det som att texten kommer från dig själv. Det gör också att du behåller din autensistet och kan fortsätta bygga ditt personliga varumärke. 

5. Anonymitet

Allt som jag skriver åt dig är anonymt och konfidentiellt. Som spökskrivare arbetar jag bakom kulisserna och håller min medverkan hemlig.

Vad kostar det? 

Vi diskuterar om vi lägger upp det så att det blir en kostnadsplan per sida, för hela boken eller per timme. Generellt kan man säga att det kostar mellan 1 000 – 1 500 kr per timme, eller någonstans mellan 100 000 – 150 000 för ett helt bokmanus. 

En av anledningarna till att det kostar att anlita en spökskrivare är att jag som spökskrivare avsäger mig rättigheterna till verket, som jag hade fått om jag skrivit manuset eller artikeln själv. I och med att du äger rättigheterna kan du tjäna royalties på alla format verket ges ut i.

Sprökskrivare

Jag kan hjälpa till att skriva artiklar, blogginlägg, nyhetsbrev eller bokmanus.

KundDuFörfattareNatalie ForslindOffert förfråganMejlShare