Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 anledningar till att läsning är viktigt för dig som författare

Välkommen till avsnitt fem av podcasten A Year of Writing. Det här är en podcast om produktivitet, skrivande och marknadsföring. Idag tänkte jag prata med dig om varför läsning är så viktigt för alla som skriver.

Ämnena som vi ska gå igenom idag är 5 anledningar till varför du bör läsa mer. 

 1. Det gör dig till en bättre skribent. 
 2. Du får idéer av att läsa. 
 3. Du lär dig berättelsestruktur. 
 4. Du förbättrar ditt språk. 
 5. Du blir mer empatisk genom att läsa. 

Låt oss djupdyka i dessa fem anledningar. 

Anledningen till att läsning gör dig till en bättre författare är att allt du läser påverkar vad och hur du skriver. Ju mer du läser, desto mer lär du dig om konsten att skriva. Du kan lära dig olika tekniker från andra författare, som hur man bygger upp en värld från J.K. Rowling, eller hur man skriver spänning från Dan Brown. 

När du läser kan du analysera hur olika författare gör saker.

 • Hur skapar de en dynamisk dialog? 
 • Hur skapar de ett snabbt tempo i berättelsen? 
 • Vilken typ av vändpunkter använder de? 
 • Hur löser de problem som dyker upp?

Läsning gör dig också bekant med olika skrivstilar, och det kan också få dig att fundera på ifall du själv kunde ha skrivit samma sak? Kunde du ha skrivit det bättre? Och om du tror att du kunde ha skrivit berättelsen bättre, är det ett sätt att motivera dig själv att skriva en bra berättelse. Vilket är fantastiskt eftersom du kan lära dig av deras misstag istället för att göra dem själv. 

De böcker vi läser som barn påverkar vilken typ av böcker vi skriver när vi vuxit upp. 

Vi kan lära oss av mästarna, genom att läsa deras böcker, så blir de våra inofficiella mentorer. Och om du läser många bra böcker kan du få några av världens bästa författare som mentorer. 

Anledning nummer två är att du får idéer av att läsa. Du kan få idéer om hur du ska lösa problem med handlingen när du läser andras böcker. Det kan även hjälpa till med research. Om du vill lära dig mer om en viss tidsperiod eller en viss sak kan du läsa berättelser som utspelar sig under just den tidsperioden. Det uppmuntrar också din fantasi. 

Jag älskar det här citatet av Adora Wiley 

En läsare lever tusen liv innan hon dör. En person som inte läser lever bara ett liv. 

Adora Wiley 

Och jag håller helt med. Ju mer vi läser, desto mer liv får vår fantasi. Och det är som om vi smälter samman med karaktärerna i boken. Det är, åtminstone för mig, superinspirerande. Och jag får många idéer från det. 

Natalie Forslind omringad av böcker i Amsterdams riksmuseums bibliotek.

Ett annat citat från en av de stora mästarna inom skrivande, Stephen King, är: 

Läsning är den kreativa kärnan i en författares liv. Om du inte har tid att läsa har du inte tid eller verktyg att skriva. Så enkelt är det. 

Stephen King

Läsning förbättrar också ditt ordförråd. Om du läser böcker kommer du att stöta på ord som du inte förstår, och du kommer att behöva slå upp dem. Men ju mer du läser och ju fler ord du har, desto fler verktyg får du i din verktygslåda som du kan använda senare i dina böcker. 

En sak som jag gör när jag hittar ett citat som jag gillar eller en mening som jag tycker är väldigt vacker, är att jag highlightar den. Jag sparar citat i en app som heter Readwise, som har alla höjdpunkter från både skönlitteratur och facklitteratur som jag läser. Då kan jag gå tillbaka och läsa det igen senare. I fysiska böcker gör jag faktiskt också markeringar med penna och post it-lappar. För jag älskar att läsa och jag vill lära mig av andra stora författare och bli lika bra som de är, eller bättre. 

Ett annat sätt som läsning förbättrar ditt språk är att du får studera grammatik i ett sammanhang. Jag förstår hur en mening ska se ut, och jag vet vad som är rätt och fel, men jag är inte så bra på att säga vad ett adverb eller ett verb är. Jag vet inte alla ord för det dramatiskt kallas, men jag förstår det i sammanhanget. När jag ser en mening, kan jag säga om den är rätt eller fel. Så det är ett bra sätt för dig att förbättra ditt skrivande.

Läsning gör dig också mer empatisk. En studie vid New School of New York fann bevis för att läsning av skönlitteratur faktiskt förbättrar människors sätt att relatera till andra människor. Om du läser mycket känner du mer empati för andra och förstår vad andra människor tänker och känner. Det är fantastiskt eftersom vi genom skönlitteratur kan se världen genom andra människors ögon. Vi kan uppleva hur det är att ha ett annat kön, en annan sexualitet, en annan etnicitet och uppleva saker som vi inte skulle ha möjlighet att uppleva. Ord på en sida kan faktiskt introducera dig till hur det är att förlora ett barn, hur det är att leva i en krigszon, hur det är att vara flykting, hur det är att vara fattig. Detta gör oss mer empatiska gentemot andra människor som har gått igenom de saker vi läser om. 

Det hjälper oss att påverka och relatera till andra människor i världen. En sak som jag har upptäckt är att när man läser så lär man sig ibland om mänsklig psykologi. Om man vänder på det, till när man skriver, måste man även förstå mänsklig psykologi för att kunna skapa bra, dynamiska, tredimensionella karaktärer. För man kan inte bara ha en karaktär som genomgående är en god person. För ingen i den verkliga världen är sådan. Alla har brister. Alla har något som driver dem. Alla har både bra och dåliga sidor. Och det här är viktigt att förstå när man skriver. 

Några av de ursäkter jag har hört från andra författare när de säger att de inte läser är att de bland annat säger att de inte har tid att läsa. Jag säger till dem att om du inte har tid att läsa, då har du inte tid att skriva. Du kan ta dig tid att läsa, du kan lyssna på en ljudbok eller du kan läsa en bok när du pendlar till jobbet. Du kan välja att läsa innan du går till sängs istället för att titta på Netflix. Ärligt talat, gå in på din telefon och kolla, hur mycket tid lägger du på olika appar? Behöver du spendera en eller två timmar på TikTok varje dag? Eller kan du använda en av de timmarna till att läsa? I slutändan väljer vi vad vi lägger vår tid på. Och att säga att du inte har tid innebär bara att du inte prioriterar läsning – vi kan alltid ta oss tid för de saker som verkligen betyder något för oss. Och jag tycker att om du vill bli en bra skribent så ska du läsa. För i slutändan var det läsning som fick oss att vilja bli författare. 

Och vissa författare hävdar att de inte vill bli påverkade av andra författare när de skriver. De vill inte bli påverkade av deras stil eller något annat. Och det är också något som jag inte köper. För i dagens digitala värld, där vi får underhållning var vi än går, kommer du – oavsett om du läser eller inte – att påverkas av andra saker. Du kommer att påverkas av TV:n, serier du streamar och vad du läser i tidningen. Du skulle behöva gå helt offline för att inte påverkas av andra. Så jag tror inte att det inte hjälper att inte läsa, om jag ska vara ärlig. 

För att avsluta detta avsnitt, läsning är en av de viktigaste delarna för att bli en bra skribent. Jag skulle också vilja säga att om du vill bli en bra författare måste du förstå vad som förväntas av dig inom den genre som du skriver. Låt oss säga att jag skriver en kärleksroman. Jag måste förstå vad som gör en bra kärleksroman.Vad behöver jag ha? 

 • Jag måste ha ett sött möte. 
 • Jag måste ha en uppbyggnad. 
 • Jag måste ha en vändning där allt går åt skogen och det verkar som att de kanske inte får varandra.
 • Sedan måste jag ha ett lyckligt slut. 

När jag väl kan verktygen, eftersom jag har läst många romantiska böcker, kan jag använda dem och kanske till och med bryta mot reglerna bara för att skapa en bra berättelse. Men ja, för att kunna göra det måste jag fortfarande läsa mycket. Och det tycker jag att du också ska göra. 

Mitt läsmål för i år är att läsa 100 böcker. Jag är för närvarande mer än halvvägs, så jag tror inte att det kommer att bli något problem. Jag läser en hel del fysiska böcker, e-böcker och lyssnar på ljudböcker. Jag läser inom olika genrer, både skönlitteratur och facklitteratur. Och om du har några tips på bra böcker som jag borde läsa, skicka dem gärna till mig. Skicka ett DM till mig på Instagram: blackdiary.se. 

Jag hoppas att det här uppmuntrar dig att ta dig tid att läsa mer. Jag vet att det kan vara svårt ibland. Men jag måste vara uppriktig och säga att i slutändan är det också ett val som du gör att prioritera något annat istället för att läsa. För de flesta av oss arbetar inte tjugofyra sju. 

Jag hoppas att du gillar det här avsnittet. Tack så mycket för att du lyssnade.

Leave a comment