Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Skriv det första du gör på dagen, innan dagens måsten hopar sig. Ät grodan, det första du gör.” För några veckor sedan läste jag Chris Fox bok 5000 ord i timmen (5000 Words Per Hour) och den inspirerade mig till att börja skriva varje dag, det första jag gör på morgonen.

Varför ska du skriva det första du gör på morgonen? För att det annars är lätt att det inte blir av. När dagen väl har rullat igång och “att göra-listan” blir allt längre är det lätt att skrivandet prioriteras bort. Speciellt om du som jag skriver på fritiden.

Efter att ha läst 5000 ord i timme laddade jag ner ett google sheet från Fox hemsida och började trackade hur länge och hur många ord jag skrev varje dag. I mars skrev jag i totalt 18,5 timme, vilket resulterade i att jag skrev och redigerade 101 769 ord totalt. I april skrev jag 20,5 timme vilket resulterade i 90 592 skrivna och redigerade ord. Det är så mycket mer än jag vanligtvis skriver på en månad.

Boken diskuterar även hur man kan öva sig själv att blir en allt snabbare skribent. Målet är, enligt Fox, att nå upp i hissnande 5000 ord i timmen. Jag har närmat mig det när jag redigerat med inte när jag skrivit skrivit. Ännu.

Natalie Forslind skriver en timme varje morgon efter att ha läst 5000 ord i timmen.

Sprintar och microsprintar är ett bra sätt att få upp farten som skribent. Även om målet med en sprint är att hamna i skrivflow. Microsprintar är korta sprintar som bara varar i några minuter. Varför är det bra kanske du undrar? För att du börjar träna dig själv till att skriva när som helst, även om det bara är tre minuter medan du väntar på att alla ska ansluta till ett möte, vilket gör att du lättare hamnar i skrivflow senare.

Det innebär också att du lär dig att du kan skriva utan att ha flera timmar avsatta för skrivandet. För det är en miss jag själv också gått på, att jag väntat med att skriva tills jag har en hel förmiddag eller eftermiddag dedikerad åt skrivande, bara för att sedan fastna på Instagram i timmar.

Det jag kan konstatera efter att jag gått upp tidigare i två månader är att jag blivit mer produktiv sedan jag började skriva och tracka mitt skrivande varje dag. Jag har snart skrivit om bok två i Den förbjudna cirkeln-serien och vi får se om jag börjar skriva något nytt här näst eller redigerar boken en vända till.

Leave a comment