Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De bästa böckerna 2022

2022 hade jag som mål att läsa 52 böcker. Jag har aldrig tidigare räknat hur många böcker jag läser och lyssnar på per år. Jag skaffade ett Goodreadskonto för att hålla koll på böckerna och för att få rekommendationer. Jag läste totalt 84 böcker och här kommer ett axplock av de bästa böckerna jag läst i år.

Årets bästa facklitteratur

 • Atomic Habits (1% regeln) av James Clear
  Den här boken handlar om hur mikrovanor, som vad som händer om man mediterar varje dag, borsta tänderna eller tränar. Det många av oss som inte tänker på att det är de små vanorna, som repeteras dag efter dag som faktiskt ger störst effekt på vår hälsa eller vårat liv eftersom effekten blir större över tid. Boken fick mig att inse vikten av mina egna vanor. Jag rekommenderar den till alla som vill bli smartare, mer effektiva och starkare.
 • Sömngåtan av Matthew Walker
  Allt som kan få mig att bli ner produktiv intresserar mig, därför har jag intresserat mig av sömn och hur jag kan sova bättre för att få ut mer av livet. Boken sömngåtan samanfattar mycket av den moderna forskningen om just sömn. Läs min bokklubbspost om boken.
 • Hyper Focus av Chris Bailey
  Den här boken handlar om hur vi kan bli mer effektiva när vi jobbar. Att komma in i hyperfokus eller flow är något vi alla borde sträva efter för att få mer gjort på mindre tid. Vi alla borde även bli bättre på att stänga av störningsmoment som notifikationer på slack, mejl, sociala medier och annat när vi fokuserar på viktiga arbetsuppgifter – gör vi det skulle vi kunna åka får produktivitet otroligt mycket.
Öppen bok på ett matbord.

Årets bästa feelgood

 • Strandläsning av Emily Henry
  Jag älskade verkligen den här feelgoodromanen om en författare som fått skrivkramp. Den var charmig, rolig och bra helt enkelt. Läs hela bokrecensionen här.
 • Utloggad av Lilly Emme (Skrivsystrar #1)
  I första boken om de fyra skrivsystrarna får vi följa Katie som drömt om att bli författare så länge hon kan minnas. Medan vännerna skriver bästsäljare samlar hon refuseringarna på hög och hetsen från sociala medier gör det inte bättre. När hennes frustration av misstag sprids på sociala medier rasar hennes liv samman och hon bestämmer sig för att ta en paus och logga ut.
 • Det slutar med oss av Colleen Hoover
  Ibland är det människorna vi älskar mest som sårar oss djupast. Lilly har inte alltid haft det lätt, men det har inte stoppat henne från att jobba hårt mot det livet hon vill ha. Efter universitetet flyttar hon till Boston och öppnar en blombutik, samtidigt som hon träffar den charmige Ryle. Hennes liv verkar nästan vara för bra för att vara sant… Mer än så vill jag inte berätta om handlingen, det är en fruktansvärt bra och jobbig bok att läsa. Jag fällde en hel del tårar när jag läste den här boken. 
Natalie läser Dotter av jord

Årets bästa fantasy

 • A Court of Thones and Roses av Sarah J. Maas
  Vad ska man säga? Det här är en av de mest hypade serierna just nu och även jag har trillat dit. Jag älskar verkligen serien. Jag håller på att läsa bok tre just nu (samtidigt som jag läser flera andra böcker, så det tar lite tid) och älskar att vara i den världen. Författaren är väldigt duktig på oväntade vändpunkter. Ge den här serien en chans, du kommer inte ångra dig. (PS. Kan vara beroendeframkallande.)
 • Dotter av jord av Ann-Catrin Mattson
  Den här historiska fantasyromanen utspelar sig på Irland under mitten av 1600-talet. Den är fylld av mystik, magi och historia. Författaren får en verkligen att känna att man befinner sig där på 1600-talet. Jag rekommenderar den här boken varmt. 

Här hittar ni länken till alla böcker jag läst under 2022. Om du använder dig av Goodreads får du gärna lägga till mig som vän. Har du några rekommendationer på böcker som jag borde läsa 2023? Kommentera gärna! Mitt mål är att läsa 100 böcker 2023.

Jag tog inte med några av böckerna som handlar om skrivande i den här posten eftersom det kommer en post om det lite senare. Stay tuned!

Leave a comment