Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bokrecension: Den kreativa vanan

Photo of Twyla Tharp by Greg Gorman.

Twyla Tharp är en känd koreograf, dansare och författare som bor och arbetar i New York. Hon har skrivit boken The Creative Habit: Learn It and Use It for Life, en bok om kreativitet och vilka vanor du behöver skaffa för att fortsatt vara kreativ. I boken delar hon med sig av värdefulla insikter, praktiska råd och personliga anekdoter för att vägleda dig som läsare på din egen kreativa resa. I den här recensionen kommer jag att dela med mig av de insikter och koncept som jag fann mest inspirerande i The Creative Habit (boken är ännu inte översatt till svenska). 

En av de första sakerna som hon pratar om är hur du skapar ritualer och rutiner som stimulerar det kreativa sinnet. Genom dagliga rutiner lär vi oss själva att bli mer kreativa. “För mig är det här kreativitetens mest intressanta paradox: För att bli vanemässigt kreativ måste du veta hur du ska förbereda dig för att bli kreativ, men bra planering i sig kommer inte att göra dina ansträngningar framgångsrika; det är först när du släpper dina planer som du kan blåsa liv i dina ansträngningar.” Jag sätter mig och skriver det första jag gör varje morgon. Det säkerställer att jag får något skrivet varje dag och det hjälper mig också att se till att jag alltid är i ett kreativt sinnesrum när jag vaknar. 

I boken berättar Tharp om hur du tar tillvara på inspiration och genererar idéer. Hon menar att en bör göra det i fyra steg:

  1. Genera idéer – Skapa idéer från ett minne eller en upplevelse.
  2. Spara dem – Håll fast vid dem och låt den sjuda. Vakna inte upp utan en idé.
  3. Inspektera dem – Studera dem, undersök den och se vad du kan använda.
  4. Förvandla dem – Ändra det du sparat på något sätt så att det passar dina syften. 

Hon skriver att hon har en låda där hon samlar all inspiration och alla idéer till en dans. Om hon fastnar går hon tillbaka och tittar på inspirationen till stycket. 

En annan mycket intressant punkt hon tog upp i boken var hur viktigt det är att kultivera sin disciplin. Hon skriver att varje dansare som du ser på scen måste gå till dansstudion och öva i flera timmar varje dag, oavsett vad, för att fortsätta vara så bra på det de gör. Genom disciplin odlar vi kunskaper och skapar förutsättningar för att kreativiteten ska blomstra. Jag tror att detta gäller även för författare, vi måste fortsätta att skriva och lära oss för att förbättra vårt hantverk. 

 “Bara för att man har skrivit andra böcker betyder inte att nästa blir lättare. Varje bok är i själva verket en tabula rasa; från bok till bok verkar jag glömma hur man får karaktärer in och ut ur rum – en mycket svårare uppgift än vad en icke-författare kan tro.”

John Gregory Dunne

Sist men inte minst uppmuntrar Tharp läsarna att se misslyckanden som en viktig del av den kreativa processen. Hon betonar vikten av att ta risker, experimentera och lära sig av sina misstag. Misslyckanden blir en språngbräda till tillväxt och upptäckt. Hon skriver: “Har du hört frasen “Övning ger färdighet”? Det är inte sant. Perfekt övning ger perfekta resultat. Det enda som kreativa själar runt om i världen har gemensamt är att de alla måste öva för att upprätthålla sina färdigheter. Konst är en enorm demokrati av vanor.”

The Creative Habit är en fängslande och upplysande sakprosa om kreativitet. Tharps expertis som berömd koreograf lyser igenom när hon sömlöst blandar personliga anekdoter, praktiska övningar och djupa insikter. Tharps sätt att skriva är engagerande och lättillgängligt, vilket gör boken relaterbar och inspirerande för kreatörer från alla discipliner.

Jag pratar om boken i det tredje avsnittet av A Year of Writing.

Leave a comment