Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fem sekundersregeln förändrade mitt liv

Den bästsäljande boken 5 sekundersregeln : förändra ditt liv, ditt arbete och ditt självförtroende av Mel Robins är en självhjälpsbok som handlar om hur du kan överkomma prokrastinering, självtvivel och rädslor. Boken förändrade mitt liv och det här är de viktigaste lärdomarna som jag tog med mig.

Vad är 5-sekundersregeln? 

Femsekundersregeln handlar om att du ska ta tag i det du tänker göra på en gång utan att tänka efter. Du ska aktivera dig och bara göra det. Om du exempelvis bestämmer dig för att du ska gå upp klockan sex på morgonen så ska du gå upp direkt, inte ligga och fundera på om du förtjänar att snooza en lite stund bara. Ett knep för att aktivera dig själv och få tyst på hjärnspöken som försöker få dig att prokrastinera eller tveka är att räkna ner: fem, fyra, tre, två, ett och sedan bara göra det. Genom att räkna baklänges så avbryter du hjärnan en liten stund, vilket ger dig utrymme att ta action. Mel förklarar det bättre än mig i videon nedan.

Jag själv har använt fem sekundersregeln för att inte snooza på morgonen. Speciellt nu när det börjar bli mörkare och kallare vill jag gärna ligga kvar i sängen, men istället för att göra det så räknar jag ner och går upp. Jag har också använt den när jag ska träna men inte känt för det. Jag tror att den här boken hjälpte mig komma igång med löpträningen igen efter flera år utan löpning. Nu springer jag flera gånger i veckan och mår otroligt bra av det.

Några av de mest intressanta koncepten i boken var:

  • Kraften som finns i aktivering. Genom att avbryta våra tankevanor och negativa mönster så kan vi överkomma prokrastinering och självtvivel. 
  • Ändra ditt tankesätt och förändra ditt liv. Genom att bli mer aktiv och hålla det du lovar dig själv så växer du som person och får en tillväxt mentalitet (growth mindset). Den här boken hjälper dig se nya perspektiv, få mer självförtroende och utvecklas som person. 
  • Bygg momentum genom att använda regeln strategiskt. Ta små viktiga steg mot dina mål. Glöm inte vikten av vanor, av att bli 1% bättre varje gång. 
  • Var modig och ta risker. Vad är det värsta som kan hända? Genom att använda regeln kan du övervinna dina rädslor och växa till din fulla potential. 

Jag tycker att boken är väldigt bra. Det faktum att Mel väver in sin egen historia och använder personliga exempel ger mer tyngd till konceptet. Det är fantastiskt att en sådan liten sak kan göra en så stor skillnad i en människas liv. Läs den, eller lyssna på hennes podcast – speciellt om du vill bli bättre på att inte prokrastinera. 

Leave a comment