Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boken The Fourth Wing av Rebecca Yarros är en av de hetaste boktitlarna just nu. Jag lyssnade på boken och blev helt förälskad. I den här bokrecensionen vill jag gå igenom vad boken handlar om och vad jag lärde mig av den.

Fourth Wing handlar om 20-åriga Violet Sorrengail som har tränats till att bli en skribent hela sitt liv. Hennes pappa var skribent, vilket innebar att han studerade historia och böcker, och hennes mamma är general för drakryttarna. När det är dags för värnpliktsdagen (Conscription Day) vill Violets mamma att hon ska bli drakryttare istället. Det framgår säkert redan, men att vara drakryttare är otroligt farlig och dödligt.

En lärdom från introduktionen av boken är att det faktum att Violet tränats till att bli skribent och istället slungas in i träning för att bli drakryttare bidrar till väldigt mycket spänning och konflikt tidigt i berättelsen. Jag upplever att det finns en tydlig inre och yttre konflikt som drivet huvudkaraktären och berättelsen framåt på ett bra sätt.

När Violet går igenom tester för att se om hon klarar av att bli draktränare räddar hon livet på en annan tjej genom att låna ut en av sina skor till henne. Hon gör senare i boken andra osjälviska val som bidrar till att man som läsare får stor medkänsla för henne.

Jag tyckte också att Violet och Xadens romans var intressant. Vem gillar inte fiende till älskare tropen?

När det kommer till världen som boken utspelar sig i så pågår det en konflikt mellan de två kungadömena i Navarre. Tyrrendor, där huvudpersonen befinner sig, är störst och har drakryttare som skyddar gränserna. Poromeil är ett mindre kungadöme där militären rider på gripar istället för drakar. Precis om med drakar anknyter griparna till sina ryttare och kan kommunicera med dem genom ett mentalt band. I periferin finns det även wyvern, som är någon slags större drake och venin som är föredetta människor… som jag tror kommer ha större roller i kommande böcker.

Spoiler altert. I slutet av boken vaknar huvudpersonen upp i en stad man trodde var utplånad och möter sin bror som man trodde var död. Xaden har ljugit för Violet och allt hon trodde att hon viste har visat sig vara en lögn… Yarros avslutar boken med en riktig cliffhanger vilket gör att jag måste läsa nästa bok.

Något jag lärde mig av slutet var att det är bra att besvara några av frågorna som man som läsare får i början av boken, men att nya kan dyka upp och det bidrar till att hålla spänningen uppe genom hela manuset. Jag har någon slags hat-kärlek till cliffhangers, men tycker att det funkar bra det här manuset. Även om jag önskar att det kunde slutat lite bättre.

En spontan tanke jag har nu när jag skriver den här recensionen är att jag faktiskt önskar att jag läst den fysiska boken istället för ljudboken. Det är mycket lättare att komma ihåg saker om man kan highlighta passager ut boken, vilket jag gör i fysiska och digitala böcker.

Vad tyckte ni om den här boken? Lärde ni er något av den?

Girl reading about dragons.

Leave a comment