Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rädslan höll mig tillbaka

Välkommen till avsnitt sex av  podcasten A Year of Writing. Idag vill jag prata om något lite mer personligt, det faktum att rädsla höll mig tillbaka från att bli publicerad författare, under ganska lång tid. Jag vet inte om någon av er någonsin har upplevt att ni tror att ni inte är tillräckligt bra för att göra något? Eller att ni har övertygat er själva om att ni inte är redo för nästa steg eftersom det är läskigt. Jag vill prata om hur vi kan ta itu med alla dessa rädslor. 

Vad menar jag när jag säger att rädsla höll mig tillbaka från att bli publicerad? Varje gång jag plockade upp manuset Flykten och började redigera det kände jag att det kunde bli bättre på något sätt. Jag blev aldrig nöjd.

I det första avsnittet av den här poddserien berättade jag om att jag studerade kreativt skrivande på universitetet. När jag hade tagit examen var det några år då jag till och från redigerade manuset som senare blev boken Flykten. Varje gång jag plockade upp det kände jag att det kunde bli ännu bättre. Och jag kände mig aldrig redo att skicka det till förlag eftersom jag inte tyckte att det var tillräckligt bra. Jag trodde att det kanske var för kort, att grammatiken var inte tillräckligt bra och att dialogen var inte tillräckligt bra. 

Under tiden på universitetet skrev jag också det första utkastet till en bok i en fantasyserie som jag kallar Den förbjudna cirkeln. Det tog flera år innan jag plockade upp det manuset igen och började redigera det. Jag vet inte vad jag var rädd för, men jag känner att rädslan höll mig tillbaka från att avsluta projektet. 

Det var inte förrän jag läste Julia Camerons bok The Artist’s Way som jag kunde släppa taget om några av de inre blockeringar som jag hade. Den boken hjälpte mig faktiskt att säga: Vet du vad? Det här är tillräckligt bra. Jag ska skicka den här boken till några förläggare och se om någon gillar den. Och vet du vad? En av dem sa, ja, vi vill ge ut en bok. Och jag kände att det var en sådan lättnad. Det var omskakande. Jag förväntade mig ärligt talat inte att bli antagen direkt eftersom man hör alla historier om människor som får refuseringar. Och det är just det som är grejen. Det värsta som kunde ha hänt om jag skickat in den tidigare var att jag kunde ha blivit refuserad. Det bästa hade varit om jag hade publicerat min bok tidigare. Så det faktum att jag inte skickade in manuset tidigare har blivit en lärdom för livet.

Varför vill jag prata om rädsla när det gäller att skriva? För att jag tror att det är något som många av oss kämpar med, och jag tror att det är något som kan hindra oss från att nå vår fulla potential. Det finns några saker som jag har lärt mig under de senaste åren som jag vill dela med mig av. 

Det första är att du aldrig kommer att känna dig redo. Du kommer aldrig att känna dig redo att hålla det där talet inför en massa människor. Du kommer aldrig att känna dig redo att låta någon annan läsa ditt manuskript. Men i slutändan spelar det ingen roll om du är redo eller inte. Det är bara att göra det. Ärligt talat, vad är det värsta som kan hända? Det värsta som kan hända är att du misslyckas, att du får en refusering. Och vad gör man när man får ett avslag? Man reser sig upp och försöker igen. Man lär sig av det och försöker igen. Det är det som skiljer en vinnare från en förlorare. Om du frågar mig så kommer en vinnare att fortsätta och försöka igen och försöka lära sig av varje avslag, varje misslyckande, men alltid, alltid resa sig igen. 

Och ärligt talat, människor runt omkring dig kommer inte att bry sig så mycket som du tror om dina misslyckade försök eftersom alla är så upptagna av sitt eget liv. Alla känner sig som huvudpersonen i sin egen berättelse. Så om du försöker något och misslyckas, kommer de inte att snacka skit om dig. De kommer inte att tänka illa om dig. De kommer inte att förolämpa dig eftersom de är för upptagna i sin egen värld och med sina egna problem. Så ingen kommer att bry sig. Ingen kommer att märka det. Och det spelar ingen roll. Även om de gör det, vilken skillnad gör det? Personer som J.K. Rowling fick refuseringar från flera förlag innan någon plockade upp henne och sa, okej, vi gör det här. I början var det ett ganska litet upplaga som trycktes, sedan blev hon en av de mest framgångsrika författarna genom vår tid. 

Låt inte bluffsyndromet eller rädslan för att misslyckas hindra dig från att nå dina mål. Låt det inte hindra dig från att nå dina drömmar. 

The Five Second Rule av Mel Robbins är en bra bok om hur du kan övervinna rädslan för att misslyckas. I boken pratar Mel om att du måste möta dina rädslor och göra det som skrämmer dig. När du får en impuls att göra något, gör det bara. Du måste göra det inom 5 sekunder eftersom din hjärna annars kommer att komma på alla möjliga anledningar till varför du inte ska göra det. Låt oss ta snoozing som exempel. Om du lovar dig själv att du ska gå upp på morgonen när den första väckarklockan ringer, vilket är bäst för dig, är snoozing inte alls bra. Läs Sömngåtan så får du se. Okej, det var ett sidospår. Om du lovar dig själv att du ska gå upp när den första väckarklockan ringer, kan du på morgonen räkna ner fem, fyra, tre till ett. Och inom de sekunderna måste du gå upp. 

Det du gör när du räknar baklänges är att du avbryter dina tankemönster och din hjärna säger: Vad är det som händer? Vilket innebär att den slutar hitta på ursäkter för att du ska gå och lägga dig igen och bara snooza en liten stund. Så istället räknar du ner och går upp inom 5 sekunder och du blir nöjd för att du klarade det. 

Och du kan tillämpa den på många saker som skrämmer dig, som att tala inför publik eller för  att starta en YouTube-kanal. Kanske drömmer du om att ge ut en bok? Gör det bara. Räkna ner. Säg ja till de möjligheter som dyker upp och gör det bara. 

Så jag rekommenderar definitivt att du läser hennes bok eller lyssnar på hennes podcast. Hon är en stor inspirationskälla för mig. 

Här kommer några andra exempel på saker som kan hålla oss tillbaka. Rädslor som kan hindra oss från att göra det vi vill göra. En sak är att jämföra oss med bästsäljande författare inom vår genre. Om jag jämför mig med Dan Brown, Sarah J. Maas eller James Clear kanske jag tror att jag inte är tillräckligt bra som författare eftersom de skrev dessa episka berättelser som såldes i miljontals exemplar. Kanske känner jag att mitt språk inte är tillräckligt bra. Eller att jag inte har alla vändningar i handlingen i rätt ordning. Tänk om jag inte har alla pusselbitar på plats. 

Saken är den att vi aldrig ska jämföra oss med andra. Vi ska lära oss av andra. Vi ska låta oss inspireras av andra och låta dem vara våra mentorer. Som James Patterson säger i sin Masterclass. 

För att bli en bra författare måste du skriva. 

James Patterson

Om du vill bemästra konsten att skriva, så måste du skriva så mycket som möjligt. Och jag tror att… vet du vad? Du kanske är nästa bästsäljande författare. Du kommer aldrig att veta om du är det eller inte förrän du möter din rädslan, förrän du har försökt. Och jag tror också att skrivande är en kontinuerlig läranderesa där vi blir bättre och bättre på att uttrycka oss själva och att måla upp berättelser för läsarna. 

Vad händer om din första debutroman bara är okej? Det gör inget. Jag vet ett gäng bästsäljande författare vars första böcker är så där. Men deras tredje bok, deras fjärde bok, är fantastisk. Låt inte det avskräcka dig. Och jämför dig inte med andra. Du är unik. Någon där ute behöver din berättelse. 

Om du vill bestiga ett berg är det enda sättet att nå toppen av berget att ta ett steg i taget. Kom ihåg det när målet verkar för svårt att nå. 

En annan rädsla som kan hålla dig tillbaka från att skriva är rädslan för att inte ha tid. Och jag tycker det är skitsnack. Om något är viktigt för dig, så tar du dig tid till det. Du kan ta dig några minuter medan du väntar på att få betala i mataffären. Skriv på din mobil. Vi har alla dessa enheter idag som faktiskt synkroniseras med vår dator, så du kan skriva var som helst, när som helst. Och om skrivandet är viktigt för dig tar du dig tid. 

En annan rädsla som kan hålla oss tillbaka är rädslan för att aldrig bli klar. Så varför ens försöka? Om jag aldrig blir klar med något, varför då ens försöka skriva en bok? Och jag fattar det här. Jag förstår den här rädslan. Jag menar, att skriva en bok är ett enormt projekt. Det är det. Men jag läste någonstans att var tredje person drömmer om att skriva en bok en dag. Så många människor har rädslor som håller dem tillbaka från att skriva. Men om du frågar mig, ju fler som skriver, desto bättre, eftersom alla författare bör läsa. Och ju fler som skriver, desto fler kommer att läsa.

Att läsa och skriva kommer att bli en självbärande verksamhet. Se på mig själv. Jag läser. Jag ska läsa 100 böcker i år. Det är mycket pengar som går till många författare. Jag lägger mycket pengar på böcker. Och det är bra, för jag älskar att läsa, jag älskar att berätta historier och jag vill stödja de människor som inspirerar mig. 

Tillbaka till rädslan för att aldrig bli klar. Ett sätt att tackla detta problem är genom att förbereda sig innan man börjar. Och hur gör man det? Tja, en sak du kan göra är att skapa en outline eller en mindmap – vad handlar berättelsen om? Kartlägg den så mycket du kan och spara inspiration och liknande i mappar som du kan komma tillbaka till senare. 

Och tips nummer två är att faktiskt skapa en hel synopsis. Vad kommer varje kapitel att handla om? Vad heter karaktärerna? Vad kommer att hända? Detta kommer att hjälpa dig både med riktningen, men det kommer också att göra uppgiften lättare att hantera. 

Steg nummer tre är att skapa mindre mål. Så om det stora målet är att skriva en bok, kanske det första lilla målet är att skapa en disposition. Och det andra målet är att skriva ner vad som kommer att hända i varje kapitel, och kanske nästa mål efter det är att skriva det första kapitlet och sedan det andra, och sedan nå 10.000 ord och sedan skriva en halv bok. Och när du har nått målet att ha skrivit klart det första utkastet, vet du vad? Du har kommit längre än de flesta. De flesta människor kommer aldrig ens att skriva klart det första utkastet. Så när du har gjort det, grattis. 

Tyvärr är du inte klar än. Nu måste du redigera. Och efter det skulle jag rekommendera att du skickar det till en extern redaktör, korrekturläsare eller beta-läsare. Bara för att få någon annans ögon på berättelsen. Sedan bör man redigera en gång till innan man skickar manuset till en agent eller ett förlag. 

Kom ihåg att jag tror på dig. Så fortsätt att skriva, och lämna gärna en kommentar om hur det går? Skriver du varje dag? Vilka är dina mål? Har du övervunnit din rädsla? Vad är dina rädslor? 

En annan rädsla som kan hålla oss tillbaka är rädslan för att det här har skrivits förut. Det finns en fantastisk bok om kreativitet och idéer av Austin Kleon som heter Steel Like an Artist. I den boken talar han om att det inte finns några originella idéer. Allt har man tänkt på förut. Allt har gjorts tidigare. Så rädslan för, åh, någon skrivit om samma sak tidigare. Det spelar ingen roll eftersom allt redan har gjorts förut. Det finns inga unika idéer. Ta idéer från olika ställen och blanda ihop dem för att skapa något eget. Ett exempel på detta är att jag älskar att läsa romantiska böcker och fantasyböcker, vilket innebär att jag behöver fler böcker inom dessa genrer. Det spelar ingen roll om berättelserna liknar varandra, för jag älskar att läsa i dessa genrer. Var inte rädd för att någon redan har gjort det här förut. Om du vill skriva något som är originellt inom en viss genre, försök att hitta den lucka som andra böcker inte täcker inom din nisch och skriv något där. 

En annan rädsla som kan hålla oss tillbaka är Impostor Syndrome. Impostor Syndrome är när du tvivlar på dina förmågor och känner dig som en bedragare. Många av oss som skriver råkar ut för Impostor Syndrome förr eller senare. Jag vet att jag har råkat ut för det, och jag känner många författarvänner som har gjort det. Grejen med Impostor Syndrome är att alla får det någon gång. Varje gång du byter jobb eller blir befordrad på jobbet. Först känner du dig som en bluff eftersom du inte vet vad andra förväntar sig av dig i din nya roll. Och samma sak när du blir författare. Du vet inte vet vad som förväntas av dig nu när du är författare eller nu när du är skribent. Och det är helt okej. Men låt det inte hindra dig från att bli den du är menad att vara. 

En sak som kan hjälpa dig komma igenom det här är att se till att ha ett skrivarcommunity omkring dig, oavsett om det är online eller i verkliga livet. Gå med i en skrivargrupp eller ta kontakt med andra skribenter och prata med dem. Hur tog de sig igenom Imposter Syndrome? Vad gjorde de som hjälpte? 

På mitt dagliga jobb är jag Growth marketer, och det har hjälpt mig att lära mig att hantera misslyckanden på ett bättre sätt. Jag arbetar med datadriven marknadsföring, vilket innebär att jag gör många experiment, som A/B-testning. Jag testar vilka annonser som fungerar bäst, vilka landningssidor och liknande. Och saken är den att när du väl har en hypotes är det inte säkert att du får det resultat som du tror, därför du måste prova dig fram. Du måste få data för att se vad som funkar. Ta fram en hypotes: Jag tror att den här annonsen kan prestera bättre på grund av X-Y-Z. Men sedan måste du faktiskt prova det och göra ett experiment. Det kan sluta med att du har fel, och det är bra, för det bästa med att arbeta datadrivet är att du kontinuerligt lär dig och förbättrar dig. Du får veta vad som fungerar och vad som inte gör det.

Så ett test som visar att du har fel är faktiskt en bra sak. Och det är något som jag tar med mig in i min författarresa, att det är okej att prova saker och lära sig av dem. Det är okej att misslyckas så länge jag reser mig upp igen och lär mig av mina misstag. Och försöker bli en bättre författare. För i slutändan är det allt jag vill göra – skriva berättelser och få kontakt med fler människor. 

Jag hoppas att detta inspirerar dig att släppa taget om några av dina rädslor. Och kom ihåg att rädsla kan hålla er tillbaka också. Försök att inte låta den hålla dig tillbaka. Det är inte värt det. Gå ut där och bli ditt bästa jag. 

Om du gillar det här, prenumerera på podcasten och dela den med en vän. Det hjälper mig verkligen som kreatör. Mitt namn är Natalie Forslind. Tack så hemskt mycket för att du lyssnade.

Leave a comment