Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 sätt att hålla motivationen uppe när du skriver en bok

Hej på er alla. Jag heter Natalie och det här är avsnitt tre av A Year of Writing. Idag ska vi prata om hur man håller sig motiverad och inspirerad under hela skrivprocessen. Det här är en podcast om produktivitet, skrivande och marknadsföring. Mitt namn är Natalie och jag är din värd.

Många av oss författare kommer vid ett eller annat tillfälle att kämpa med motivation och inspiration. Det blir så illa att du inte skriver på år. Jag skrev inte så mycket på några år och det var inte kul. Jag kände mig inte motiverad, jag kände mig inte inspirerad att skriva, så jag kom på ursäkter för att inte skriva. Och det är därför jag ville göra ett podcastavsnitt om ämnet så att du inte hamnar där och ångrar att du inte spenderade så mycket tid på att skriva som du kunde ha gjort. 

Några av de ämnen jag kommer att diskutera idag är: 

  • The Artist’s Way av Julia Cameron, hur den hjälpte mig att hitta tillbaka till kreativitet och motivation. 
  • Den kreativa vanan av Twyla Tharp. 
  • SNS – andra romanen-syndromet.
  • 10 råd om hur du kan hålla motivationen uppe under hela skrivprocessen. 

Om du någonsin känner att du inte har inspiration eller motivation att skriva rekommenderar jag att du läser The Artist’s Way av Julia Cameron. The Artist Way är ett tolvveckorsprogram där du går igenom olika steg som kommer att återuppliva din kreativitet. Det kommer att läka dig på något sätt. Jag är inte säker på hur eller varför det händer, men det fungerade verkligen för mig. 

Efter universitetet började jag arbeta med kommunikation. Under den tiden skrev jag inte så mycket som jag skulle ha velat. Det var inte förrän jag läste The Artist’s Way av Julia Cameron som jag faktiskt började hitta tillbaka till den skrivprocess som jag ville ha. Den skrivprocess som ger mig energi och som låter mig vara den bästa versionen av mig själv. Det var en av de där knuffarna som verkligen hjälpte mig. The Artist’s Way ledde också till att jag började tro på mig själv som författare igen. 

Jag hade aldrig skickat in några manus till förlag eftersom jag inte tyckte att mina böcker var tillräckligt bra. Jag kommer att prata om det faktum att rädslan höll mig tillbaka i avsnitt sex av podcasten. Vi kommer att djupdyka i mina rädslor och mina demoner i det avsnittet. Men vad jag kan säga är att The Artist’s Way hjälpte mig att inse att jag är en författare. Och det hjälpte mig också att ha modet att skicka manus till förlag. Jag skickade det till några få utvalda, och en av dem sa ja. Visst är det galet? Om du kastar dig ut i det okända så kan drömmar bli verklighet.

I Julia Camerons bok The Artist’s Way är en av de saker som jag har tagit med mig att skriva morgonsidor. Varje morgon sätter jag mig ner och skriver handskrivna sidor, som en medvetandeström. Om något dåligt hände dagen innan kan jag bara låta det rinna ur mig och släppa taget om det.

Eller om det är något jag funderar på i mitt manus skriver jag om det när jag skriver morgonsidor. Det är ett riktigt bra sätt att börja dagen på ett kreativt sätt, och jag gör det fortfarande så här många år efter att jag läste boken. 

En annan bra lärdom från hennes bok är att gå på konstnärsdejter. En konstnärsdejt är att du går ut på en dejt med dig själv till en plats dit du vill gå, där du känner någon form av lycka eller kreativ energi. Jag älskar att gå på konstgallerier och museer, så det är några av de platser som jag har varit på. Och det är ett sätt för dig att fylla på din kreativitet, som att vattna dina växter. Vi vill få tillströmning av kreativitet och det här är ett sätt att ta in intryck från andra. Och om vi inte gör det kommer vi inte att kunna bli bra konstnärer. Vi kommer inte att kunna skapa bra konst. 

The Creative Habit av Twyla Tharp är en fantastisk bok om hur du kan skapa ett liv som stimulerar dina kreativa vanor. Folk tror inte riktigt att vanor och kreativitet går hand i hand, men det gör de. För om du har vanor som hjälper dig att skapa ett utrymme där du kan vara kreativ och där du vanligtvis är kreativ, kommer din hjärna att associera den platsen med kreativitet och gå in i skapelseläge. Ett sätt att göra det är att sätta sig ner och skriva varje morgon på samma plats. Det lär din hjärna att växla till kreativt läge så snart du sätter dig ner.

En annan sak som Tharp pratar om i boken är att lära genom att kopiera. Hon menar att det är viktigt att ta in intryck från andra människor, titta på hur de skapar och sedan dissekera det för att göra något av det själv. Inte kopiera, utan snarare bli inspirerad. 

Hon säger också att för varje dans som hon skapar har hon en låda där hon skriver ner alla möjliga idéer och inspiration till dansen. Jag brukar använda freeform-appen på min MacBook eller en Pinterest-tavla där jag bara lägger in saker som inspirerar mig. Ibland lägger jag till vilken typ av varelser som finns och gör en mindmap med visualisering, känslor och karaktärer. Det är en bra sak att gå tillbaka till när du inte känner dig motiverad eller inspirerad.

Och jag ska läsa ett citat från boken, där författaren John Georgie Dunn förklarar svårigheterna med att skriva en roman. Han säger:

Att man har skrivit andra böcker betyder inte att nästa blir lättare. Varje bok är i själva verket en tabula rasa från bok till bok. Jag verkar glömma hur jag får in och ut karaktärer ur rum. Det är en mycket svårare uppgift än vad den som inte är författare kanske tror.

John Georgie Dunn

Jag gillar verkligen det här citatet eftersom det belyser det faktum att bara för att du lyckats göra det tidigare, betyder det inte att det måste bli lättare. Att skriva är svårt, men det är också underbart. Och naturligtvis kan det bli lättare, men det kan också bli svårare eftersom när du blir en bättre skribent kommer du att hitta nya utmaningar. 

Detta leder också till nästa ämne SNS, andra romansyndromet. 

Andra romanen-syndromet är när en författare försöker skriva den andra romanen efter debuten. Enligt en artikel i det senaste numret av Tidningen Skriva kan många mycket framgångsrika debutanter få det svårt att skriva sin andra bok. Det tar i genomsnitt mellan sju och tio år för en framgångsrik debutant att ge ut sin andra bok. Varför är det så? 

Vad är SNS och varför förekommer det? Journalisten intervjuade ett gäng författare. Några av anledningarna till att det tog dem så lång tid att skriva en andra bok var att de skrev sin debutroman under en skrivarkurs. Vissa av dem hade ett på sig att skriva, skrev en roman, blev publicerade och blev tvungna att återgå till sitt normala liv efter det. Några var precis på väg att bilda familj. Andra var tvungna att börja jobba igen. Poängen var att de inte hade lika mycket tid att skriva som de brukade ha, vilket gjorde det mycket svårare att skriva sin andra bok. Om du befinner dig i den situationen ska du därför lyssna på mitt avsnitt om produktivitet och börja skriva varje dag. Jag tror att det är en av nycklarna till en framgångsrik författarkarriär. 

En annan sak kan vara att de kände mycket ångest och press från både sina förläggare, redaktörer, fans och familj. Och helt plötsligt var skrivandet inte något de gjorde för skojs skull längre. Det blev ett jobb. Under den omställningen kan det vara svårt att hitta motivation och inspiration. 

Hur kan du undvika att hamna i SNS? Tja, en av de saker du kan göra är faktiskt att börja skriva på din andra roman så snart du kan. Typ direkt. Låt oss säga att du skickar manuskriptet du just avslutat till förlag. Börja skriva den andra boken direkt. Vänta inte på svar. Vänta inte på att boken ska publiceras. Om du fortsätter att skriva och fortsätter att förbättra ditt skrivande och får det första utkastet till din andra roman klart kanske du kan undvika andra roman-syndromet. Och nu till det som ni alla har väntat på. 

De tio bästa råden om hur du håller dig motiverad och inspirerad under hela din skrivprocess.

Det första tipset är naturligtvis att skriva varje dag. Jag pratade en hel del om detta i produktivitetsavsnittet. Om du skriver varje dag agerar du som den person du vill bli. Du vill bli en framgångsrik författare. Framgångsrika författare skriver varje dag. Och genom att agera som den person du vill bli, tar du ett steg närmare. Varje dag som du sätter dig ner och skriver, kommer få dig att känna dig mer som en författare. Och det i sig är väldigt motiverande och inspirerande. Och genom att skriva varje dag skapar du också en vana och en rutin. Jag menar inte att du lurar din hjärna, men du gör det lättare för din hjärna att hitta en kreativ dag varje morgon. Jag skriver varje dag. Jag skriver ungefär 1000 ord i timmen. 

Tips nummer två på listan är att sätta upp ett skrivmål. Fundera på hur lång du vill att din roman ska vara. Låt oss säga att du vill att den ska vara 75 000 ord. Om du som jag skriver ungefär 1000 ord i timmen, hur lång tid skulle det då ta för dig att skriva klart ett första utkast? Är det möjligt för dig att skriva tusen ord per dag? Eller är det möjligt för dig att skriva 200 ord per dag? Hur som helst, poängen här är att sätta upp små mål så att du kommer in i den kreativa vanan att skapa varje dag. Jag har ett ganska tufft mål just nu, att försöka skriva en bok på bara fyra månader. Så för att kunna göra det måste jag skriva 1203 ord per dag för att ha tid att redigera den innan jag skickar den till min redaktör. 

Tips nummer tre är att gå med i en författargrupp. Det finns ett gäng författargrupper och du kan bestämma om du vill vara en del av författargruppen online eller i verkliga livet. Jag är en del av båda. Så jag har en skrivargrupp online som jag träffar varje onsdag. Och när jag är i Stockholm har jag en skrivargrupp som jag går ut och tar en kaffe med då och då. Vi träffas inte lika regelbundet som de andra grupperna som jag är en del av. När jag är i Amsterdam är jag med i en författargrupp som träffas en gång i veckan och vi sitter och skriver i tre timmar på ett bibliotek. Det är ett fantastiskt sätt för mig att hålla mig motiverad och även att umgås med andra människor som är som jag, eftersom skrivandet i sig kan vara ganska ensamt. Men om du omger dig med andra författare får du en chans att diskutera problem och du får en chans att lära dig av andra och de går igenom samma saker som du gör. Om du känner dig omotiverad eller om du har skrivkramp kan jag garantera dig att någon annan har gått igenom det eller går igenom samma sak. Kanske har du Imposter syndrom, prata då om det. För att prata om det och inse att du inte är ensam är en stor lättnad och det kan hjälpa dig att komma över puckeln att inte vara motiverad. 

Tips nummer fyra är att variera dig. Om du känner dig omotiverad att skriva på ditt manus, gör då lite research eller skriv lite bakgrundshistoria. Det kanske inte kommer att hamna i boken, men om du som författare känner till bakgrundshistorien garanterar jag att berättelsen blir bättre. Eller varför inte försöka skriva något helt annat? Om du skriver romantik, försök att skriva en thriller eller en faktabok bara för att fortsätta skriva och för att blanda upp det. Att blanda kan faktiskt leda till kreativa vändningar i din berättelse. 

Och tips nummer fem är att prova writing prompts. Det finns massor av bra skrivövningar där ute. Googla bara så kommer du att hitta en hel del. Skrivövningar är bra för att värma upp innan du börjar skriva. Ibland kan det som stod i övningen hamna i din berättelse. Man vet aldrig. Det gjorde det för mig en gång. Jag lade till en liten flicka med rött hår i mitt dystopiska manuskript från en skrivuppmaning. Jag tänkte: “Var kom flickan med rött hår ifrån? 

Tips nummer sex är att läsa andras böcker. Läs dem, analysera dem. Titta på hur de skapar dialog. Hur skapar de spänning? Vad händer vid de olika vändpunkterna i deras böcker? Hur kan du lära dig av dem? Ett av mina favoritcitat är det här från Stephen King i hans bok On Writing: 

Om du vill bli en bra författare måste du göra två saker framför allt annat. Läs mycket och skriv mycket. Det finns ingen väg runt dessa två saker som jag är medveten om. Inga genvägar. Om du inte har tid att läsa, har du inte tid eller förmågan att skriva.

Jag kommer att prata om detta i avsnitt fem av podcasten: Why you should read more as a writer. 

Tips nummer sju är att bli av med distraktioner. Stäng av aviseringarna på din telefon. Titta inte på sociala medier. Surfa inte på webben på din dator om det inte är för efterforskning. Försök att minimera distraktioner, för om du tar bort distraktionerna blir det mycket lättare att hålla sig på punkt och hålla sig fokuserad och motiverad. 

Tips nummer åtta är att skriva en synopsis först. Att skapa en synopsis är ett av de bästa sätten för dig att undvika skrivkramp. Och om du har en synopsis blir det också lättare för dig att hålla dig motiverad och inspirerad. Jag vet att det är väldigt roligt att spontanskriva sig igenom det första utkastet. Jag brukade göra det själv. Men en synopsis är ett fantastiskt sätt för dig att hålla motivationen uppe. Och om du inte känner för att skriva den sorgliga scenen idag, gå vidare till nästa scen. Det är mycket svårare att hitta på ursäkter för dig själv om du vet vad som kommer att hända. 

Tips nummer nio är att lära dig mer om skrivande. Läs böcker om skrivande. Läs böcker om berättelsestruktur, om dynamisk dialog eller vad som helst. Lyssna på podcasts om ämnet, titta på YouTube-videor eller läs blogginlägg. Jag tror att ju mer jag lär mig om att skriva, desto mer motiverad och inspirerad känner jag mig. 

Och nummer tio, det sista rådet på min lista, är att gå ut på en konstnärsdejt med dig själv eller gå ut för att göra research. Ska din karaktär gå till en vinbar? Då kan du gå till samma vinbar och kanske till och med göra lite metod writing. Gå in i huvudet på din karaktär. Bli din karaktär för en kväll. Se vad som händer. Hur skulle hen agera? Vem skulle hen prata med? Vad skulle hen göra? 

Det var allt för idag. Tack så mycket för att ni lyssnade. Om du gillar det här, prenumerera gärna på podden. Det betyder verkligen mycket. Mitt namn är Natalie. Tack för att ni lyssnade.

Leave a comment