Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kommer AI att ta över författarens roll?

Mitt svar är: nej inte ännu! När Chat GPT lanserades i höstas fick nog många kreatörer och författare panik och tänkte att nu tar AI över! Men än så länge har inte dessa farhågor infriats. Visst har en och annan bok släppts som skapat av Chat GPT men än så länge är kvalitén på dessa böcker ganska låg. Men för varje dag blir AI bättre och bättre så det är svårt att förutse hur bra AI kommer att vara om 5 år. Här är de fördelar och nackdelar som jag ser med AI.

Fördelar med att använda AI som författare:

  • Kreativt bollplank: AI kan hjälpa dig med att komma på nya karaktärer och händelser som kan driva din berättelse framåt! 
  • Skriva dina sociala medier inlägg! Om du inte tycker om att hitta på kreativa inlägg om dina böcker eller ditt liv som författare så kan AI hjälpa dig! AI kan ge dig idéer på inlägg som passar din målgrupp samtidigt som du optimerar SEO! 
  • Förbättra din produktivitet: AI kan hjälpa författare att påskynda sitt arbete genom att automatisera repetitiva uppgifter som research, fakta och språkkontroll.

Att förstå hur AI fungerar och dess fördelar kan kort och gott hjälpa författare att förbli konkurrenskraftiga i det ständigt föränderliga digitala landskapet.

Nackdelar med att använda AI: 

  • ChatGPT:s förmågor är värdelösa om du inte vet vilka frågor du ska ställa den!
  • Du kan inte lita på att de svar du får från AI är 100% tillförlitliga. AI inte kan hantera alla frågor du ställer den, för tekniskt sett håller den fortfarande på att “lära sig” hur man blir mer mänsklig i sina svar. I många fall brukar ChatGPT att sluta generera text om din fråga är för komplex.
  • Den information du matar in i AI kan återanvändas av någon annan. Intensiva copywright diskussioner pågår nu i om vem som äger det som AI producerar. Dessa diskussioner kommer nog att fortsätta i flera år innan de kommer fram till en lösning.

Frågan är därmed hur författarens roll kommer att utvecklas i och med AI?  Jag tror att ditt personliga varumärke som författare kommer att bli ännu viktigare. AI kommer säkerligen att kunna massproducera böcker på sikt men hur kommer konsumenterna att reagera på det? Om jag tänker till mig själv som konsument så föredrar jag att köpa en produkt av en kreatör som jag har en personlig koppling till. 

Vad tycker du om AI och dess fördelar/nackdelar? 

Jag heter Annika Girod Sundqvist och jobbar till vardags som marknadschef. På fritiden skriver jag böcker, mest barnböcker men också en och annan deckare. Snart släpps min första barnbok ”Billy bokräddaren” hos Lava förlag. 

Vill du läsa fler artiklar om hur AI kommer att påverka författaryrket kan jag rekommendera förljande artiklar:

Should authors really be afraid of AI? – Reedsy (deal.town)

I asked ChatGPT “Will AI replace writers?” To no one’s surprise, its answer was unsettling. (linkedin.com)

How Authors Can Use Artificial Intelligence to Write Better Books (bubblecow.com)

Vill du följa mig finns jag på instagram: @annikagirod_författare eller på Tiktok: B.O.O.K.W.O.R.M

Leave a comment

0.0/5