Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 skrivövningar för att kickstarta din kreativitet

Välkommen till A Year of Writing, en podcast om skrivande, produktivitet och marknadsföring. Det här är avsnitt nummer nio, och idag ska vi göra en djupdykning i skrivövningar. Vi kommer att utforska hur dessa verktyg kan hjälpa dig att väcka din kreativitet, hjälpa dig att förbättra ditt hantverk och ge exempel på praktiska skrivövningar. Så ta fram papper och penna och låt oss ge oss ut på detta kreativa äventyr. 

Skrivövningar är en ovärderlig resurs för författare i alla skeden av deras skrivande. De kan fungera som en katalysator, få oss att lämna vår bekvämlighetszon och öppna upp för nya kreativa äventyr. Dessa övningar och uppmaningar kan hjälpa dig att bryta dig loss från skrivkramp, utforska olika genrer eller helt enkelt förbättra dina färdigheter. Men var hittar vi dem? Och hur får vi ut så mycket som möjligt av dem? 

Det första steget är att hitta skrivövningar från en mängd olika källor. När jag letar efter skrivövningar letar jag på nätet, i böcker och på sociala medier. Det finns så mycket inspiration där ute. Leta efter övningar som passar dina skrivmål och din skrivstil. Kom ihåg att övningarna ska utmana dig och samtidigt vara roliga. 

 Och när du väl har samlat på dig en mängd olika skrivövningar och uppmaningar är det viktigt att du har ett öppet sinne innan du börjar utmana dig själv. Se dem som möjligheter att experimentera och leka med ditt skrivande. Och ta det inte på för stort allvar. Gör det bara för skojs skull. Omfamna processen och oroa dig inte för perfektion. 

Dessa övningar är utformade för att stretcha dina kreativitetsmuskler och är avsedda för att du ska kunna växa som skribent. Så låt oss utforska några specifika skrivövningar som kan hjälpa dig väcka din kreativitet. Kom ihåg att du kan anpassa dessa övningar så att de passar din föredragna skrivstil eller genre. 

Övning nummer ett är karaktärsutforskning.Ta ett blankt papper och skapa en karaktär som är motsatsen till vad du brukar skapa. Den totala motsatsen till din vanliga huvudkaraktär. Utmana dig själv att gå utanför din komfortzon och fördjupa dig i deras motivation, bakgrundshistoria och egenheter. Och pausa gärna det här avsnittet tills du är klar med din karaktär. 

Övning nummer två är att ändra på miljön. Välj en bekant miljö, som ett kafé eller en park, och föreställ dig den på nytt så att den kanske befinner sig i en annan tidsperiod eller kanske i framtiden. Vänd och vrid på det, gör det väldigt annorlunda jämfört med hur det brukar vara.

Låt fantasin flöda och beskriv vad du ser, vad du känner lukten av, vad du hör och kanske till och med hur det smakar. Försök att få läsaren att verkligen känna hur den här platsen känns. Vilken stämning råder på platsen? Visa istället för att berätta. Så försök att beskriva atmosfären och känslan. Kanske är det en farlig plats eller något? Visa det och berätta inte för mig att det är en farlig plats. Visa det genom att, jag vet inte, presentera några karaktärer, göra något konstigt i hörnet eller vad som helst. 

Övning nummer tre är en flash fiction-utmaning. Vad du gör är att du sätter en timer på tio minuter och försöker skriva en komplett berättelse inom dessa tio minuter. Tidsbegränsningen kommer att tvinga dig att vara mycket fokuserad och att vara mycket koncis. Du måste fokusera på det väsentliga och experimentera med olika berättartekniker. 

Övning nummer fyra är dialogglädje. Här vill jag att du skriver en dialog mellan två personer som har helt motsatta åsikter om ett mycket kontroversiellt ämne. Utforska deras perspektiv, deras känslor och dynamiken mellan dem. Använd den här övningen för att utveckla din dialogförmåga och fördjupa din förståelse för motstridiga ståndpunkter. 

En annan övning som jag verkligen gillar att göra när jag sätter mig ner för att börja skriva är flödesskrivning, att bara skriva vad jag kommer att tänka på och sätta en timer på kanske bara tre minuter. Och om jag inte vet vad jag ska skriva, skriver jag bara: Jag vet inte vad jag ska skriva. Jag vet inte vad jag ska skriva. Jag vet inte vad jag ska skriva. 

Anledningen till att jag gillar att börja en skrivsession med att göra detta är samma som varför jag värmer upp innan jag tränar. Det… jag vet inte, det får bara igång min kreativitet och det gör det mycket lättare att börja skriva efteråt. 

När du letar efter olika skrivövningar och olika skrivuppmaningar rekommenderar jag också att du tittar på vad andra människor säger att dina styrkor och svagheter i skrivandet är, och försöker förbättra saker som du vet att du behöver förbättra. Så jag kanske är riktigt bra på att skriva dialog, men jag behöver jobba på hur man skriver flashbacks eller hur man skriver bakgrundshistoria. Om så är fallet går jag ut på nätet och letar efter skrivövningar inom den nisch som säger att jag behöver förbättra mig. 

Det här är bara några exempel på alla de skrivövningar och uppmaningar som finns tillgängliga för dig. Kom ihåg att målet inte bara är att slutföra skrivövningarna, utan att lära dig av dem och att tillämpa det du har lärt dig i dina skrivprojekt. 

Därmed är vi framme vid slutet av detta avsnitt av A Year of Writing. Jag hoppas att du gillade det här avsnittet om övningar och skrivuppmaningar. Blivande författare och indieförfattare omfamnar dessa verktyg för att låsa upp din kreativitet, utmana dig själv och fortsätta att växa som berättare. 

Om du gillade det här avsnittet, se till att prenumerera på A Year Writing och gå med i vår gemenskap av passionerade författare. Håll utkik efter fler värdefulla insikter och praktiska tips om skrivövningar som kommer att ge bränsle åt din kreativitet. Tack för att du lyssnade på mig idag. Tills nästa gång, fortsätt skriva, fortsätt utforska och låt kraften i skrivövningar och skrivuppmaningar göra dig till en bättre författare.

Leave a comment