Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bredd, därför lyckas generalister i en specialiserad värld

Många experter påstår att den som vill lära sig någonting som att spela ett instrument, skriva eller bli duktig på en sport ska starta tidigt. I boken Bredd, därför lyckas genralister i en specialiserad väld motbevisar författaren David Epstein den tesen.

Om man byter inriktning i karriären, läser olika kurser på universitet och testar nya saker kan man lära sig se synergier mellan helt orelaterade ämnen och bli bättre på lateralt tänkande. Lateralt tänkande innebär exempelvis förmågan att hitta på nya användningsområden av en produkt eller sak.

 Genom att vara generalist kan man bli mer flexibel, innovativ och agil. Ett exempel i boken på hur en generalist tänker är: vad händer om jag tar något gammalt och skapar något nytt? Gunpei Yokoio, en generalist som arbetade på Nintendo, föreslog att de skulle använd gammal teknik för att skapa ett nytt spel som pendlare kunde spela på väg till jobbet vilket ledde till att  det första Gameboyet uppfanns.

Jag tror vi som skriver har nytta av att vara T formade personer. T formade personer är generalister som har en eller flera spetskompetenser. Genom att kunna lite om allt möjligt blir det lättare att ge våra karaktärer liv och trovärdighet. Om vi själva testat olika saker, som karriärer eller sporter, lär vi oss saker som vi senare kan applicera i skrivandet. Jag har själv jobbat som allt från lagermedarbetare till tulladministratör innan jag började jobba med kommunikation och marknadsföring. Vem vet när jag får användning av saker jag lärt mig på de jobbet.

En annan sak generalister ofta gör är att hitta sitt ”kall” sent i livet. Genom att hoppa runt, testa många olika saker (som man senare får nytta av) kanske man först hittar det man är riktigt bra på och vill fortsätta göra på äldre dagar. Och det är helt okej! All den erfarenhet man samlat på sig kan vara till nytta, vare sig man vill skriva böcker, bli läkare eller mattelärare. 

Det jag gillar med den här boken är att den påminner om att det inte är försent att testa en ny karriär, utbilda sig eller börja följa en dröm, hur ung eller gammal man än är.

Det är en bok som jag rekommenderar alla att läsa. 

Leave a comment