Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Så skapar du en produktiv skrivrutin

En skrivrutin är viktigt för skribenter och författare som vill upprätthålla sin produktivitet, övervinna kreativa blockeringar och göra framsteg med sina skrivprojekt. Anledningen till att alla författare borde ha en skrivrutin är att den ger struktur, eliminerar beslutsångest och kultiverar en skrivvana – vilket kan leda till förbättrad fokus och ökad kreativitet. I det här blogginlägget går vi igenom vikten av att skapa en skrivrutin och ger tips om hur man skapar vanor för att uppnå en produktiv skrivrutin.

Sätt upp realistiska mål för skrivandet

Börja med att sätta upp realistiska skrivmål som ligger i linje med dina övergripande skrivmål. Oavsett om det handlar om ett visst antal ord, ett visst antal sidor eller en viss tid som du vill avsätta till skrivandet så hjälper tydliga mål dig att hålla fokus och motivation uppe. Dela upp större mål i mindre, uppnåeliga milstolpar för att effektivt kunna följa dina framsteg. Jag brukar tänka på hur lång jag tycker att min bok ska vara och bryta ner det till hur mycket jag ska skriva varje dag. Om jag skriver en feelgood på 75 000 ord och skriver 1000 ord per dag, kommer jag att ha ett första utkast färdigt på mindre än tre månader.

Hitta din perfekta skrivmiljö

Hitta en gynnsam skrivmiljö som passar dina preferenser och behov. Oavsett om det är en lugn vrå i hemmet, ett mysigt kafé eller en lugn plats utomhus så är det viktigt att hitta en plats som hjälper dig att komma in i skrivandets tankebanor. Ta bort distraktioner och omge dig med inspirerande föremål eller uppmaningar som stimulerar kreativitet.

Schemalägg din skrivtid

Det här är en av mina favoritproduktivitetshacks: Att avsätta tid för att skriva i mitt dagliga eller veckovisa schema. Jag brukar planera veckan framåt på söndagar och blockera tid i min kalender för att skriva. Jag lärde mig tekniken av Ali Abdaal. (Video nedan.) Mitt tips är att behandla dessa skrivsessioner som icke-förhandlingsbara möten med dig själv. Att vara konsekvent är nyckeln, så försök att skriva vid samma tidpunkt varje dag eller under specifika veckodagar. Även korta, fokuserade skrivsessioner kan ge betydande framsteg över tid.

Följ dina framsteg

För en skrivlogg eller använd skrivappar för att följa dina framsteg. Anteckna antalet skrivna ord, hur länge varje skrivsession varar eller vilka milstolpar som uppnåtts. Att följa dina framsteg ger en känsla av prestation och motiverar dig att fortsätta med din skrivrutin. Det här har verkligen hjälpt mig att bli en snabbare och bättre skribent. Det motiverar mig också eftersom jag kan se vilka framsteg jag gör. I min e-bok: 4 Steps to Writing Faster finns en länk till mallen som jag använder för att logga mina framsteg.

Var flexibel och anpassa dig

Livet kan ibland komma i vägen och det kan finnas tillfällen då det är svårt att hålla sig till sin skrivrutin. Var flexibel och anpassa dig när det behövs. Om du missar ett planerat skrivpass ska du inte älta det. Hitta istället alternativa tider eller justera din rutin efter behov. Det viktigaste är att vara konsekvent på lång sikt.

Leave a comment