Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Övervinn din skrivkramp: Strategier och tips för att komma loss när du fastnat

Välkommen till avsnitt tio av ett år av skrivande. Det här är en podcast om skrivande, produktivitet och marknadsföring. Jag är din värd, Natalie Forslind, och i det här avsnittet kommer vi att ta itu med något som varje författare stöter på vid något tillfälle – hur man övervinner skrivkramp. Vi kommer att dyka ner i strategier som hjälper dig att komma loss. Så låt oss börja.

Skrivkramp kan vara ett frustrerande hinder som får oss att stirra på en tom sida eller en blinkande markör. Men var inte rädd, mina medskribenter, det finns beprövade strategier och tekniker som kan hjälpa dig att övervinna skrivkrampen. 

Strategi nummer ett är att testa flödesskrivande. Ibland är det bästa sättet att övervinna skrivkramp att sätta sig ner och helt enkelt skriva. Sätt en timer på tio minuter och låt dina ord flöda utan att redigera eller döma dig själv. Skriv vad du än kommer att tänka på, även om det inte har något med ditt nuvarande projekt att göra. Flödesskrivande hjälper dig att slappna av och leder ofta till oväntade genombrott. 

Strategi nummer två är att byta miljö. Ett miljöombyte kan göra underverk och hjälpa dig att bryta igenom skrivkrampen. Ta med dig skrivandet ut eller gå till ett kafé eller ditt lokala bibliotek. Den nya omgivningen kan stimulera dina sinnen och ge dig ett nytt perspektiv som frigör din kreativitet. 

Strategi nummer tre är att prova ett annat medium. Om du känner att du har kört fast i ditt skrivande kan du prova andra kreativa utlopp. Du kan plocka upp en skissbok. Du kan prova att spela ett instrument, eller varför inte lära dig fotografera? Att ägna sig åt andra konstnärliga sysselsättningar kan hjälpa dig och inspirera nya idéer som återuppväcker din passion för berättande. 

Strategi nummer fyra är att ta en paus. Ja, jag sa det. Jag som alltid pratar om att skriva varje dag. Ibland är det faktiskt så att du behöver ta en paus. Ibland är det bästa du kan göra att ta ett steg bort från ditt skrivprojekt. Ge dig själv tillåtelse att ta en paus och ladda om. Ägna dig åt aktiviteter som ger dig glädje och som låter tankarna vandra. Jag brukar ta riktigt långa promenader eller vandringar, och när jag behöver ladda upp på riktigt ser jag till att inte ha några hörlurar i öronen. Så jag lyssnar inte på ljudböcker och jag lyssnar inte på musik. Jag lyssnar bara på mina egna tankar och på naturens ljud. Jag tycker att det är ett bra sätt att hitta ny inspiration, att ladda batterierna och att låta rösten i huvudet tala till punkt för en gångs skull. 

Strategi nummer fem är att leta inspiration på andra platser. Inspiration kan komma från en mängd olika källor. Den kan komma från andra böcker, den kan komma från konstgallerier, den kan komma från filmer eller den kan komma från levande musik. Vad som än väcker din inspiration och motivation, vad som än stämmer överens med din kreativa vision, är bra. Jag tror att vi som kreatörer ibland glömmer bort att vi faktiskt också måste titta på andras konst. Att engagera sig i andra former av berättande kan ge idéer och hjälpa dig att bryta igenom skrivkrampens hinder. 

Strategi nummer sex är att sätta upp realistiska mål. Skrivkramp kan ibland vara ett resultat av överväldigande förväntningar. Bryt ner dina skrivmål till mindre. Hanterbara uppgifter, sätt realistiska deadlines och fira de små milstolparna längs vägen. Detta tillvägagångssätt hjälper dig att minska pressen och håller dig motiverad att gå vidare mot ditt mål. Jag pratar lite om att sätta upp mål i avsnitt två av podcasten, avsnittet om produktivitet. 

Jag har brutit ner mitt nuvarande projekt till dagliga uppgifter och dagliga mål som jag vill uppnå. Och det har verkligen hjälpt mig att hålla motivationen uppe på vägen. Jag vet också vad som är realistiskt för mig, vilket är jättebra. Det hjälper till att förebygga skrivkramp. Så ja, kom ihåg att övervinna skrivkramp är en process som är unik för varje individ. Det som fungerar för en författare kanske inte fungerar för en annan. Så det är viktigt för dig att experimentera med olika strategier och prova olika saker. 

Och jag tror också att en sak du kan göra är att prata med andra författare och se hur de tog sig igenom det. Författarvärlden är en fantastisk, stöttande gemenskap, så var öppen med dina svårigheter och var även öppen med det inför dina fans. Jag tycker inte att vi ska måla upp en bild av att vi har ett perfekt liv om vi inte har det. Så var ärlig och var sårbar, för det kommer att hjälpa andra människor att relatera till dig och att vara mer empatiska mot dig. 

Innan vi avslutar dagens avsnitt ska vi sammanfatta och titta på strategierna för hur man förebygger skrivkramp. Så, nummer ett, omfamna fritt skrivande för att släppa ut dina tankar och kreativitet utan bedömning. Nummer två, byt miljö för att hitta nya perspektiv och för att stimulera dina sinnen. Nummer tre: utforska olika kreativa medier och utnyttja din konstnärliga sida och låt inspirationen flöda. Nummer fyra: Ta pauser så att ditt sinne kan vila och ladda om. Nummer fem sök inspiration från böcker, filmer, konst, musik och musik för att ge bränsle åt din fantasi. Nummer sex: Sätt upp konkreta mål och fira små segrar längs din skrivresa. 

Därmed är vi framme vid slutet av dagens avsnitt av A Year of Writing. Jag hoppas att du tyckte att strategierna och tipsen för att övervinna skrivkramp var till hjälp. Kom ihåg att skrivkramp är tillfällig, och med uthållighet och rätt inställning kommer du att övervinna den. 

Om du gillade det här avsnittet, se till att prenumerera på A Year of Writing för värdefulla insikter om skrivande, produktivitet och marknadsföring. Håll utkik efter kommande avsnitt där vi går djupare in i berättandets värld. Tack för att du följde med mig idag. Tills nästa gång, fortsätt att skriva. Fortsätt skapa. Må dina ord flöda fritt och oändligt.

Leave a comment