Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Det här lärde jag mig när jag försökte skriva den perfekta boken

Att skriva den perfekta boken är något som många blivande författare drömmer om. Jag har skrivit i mer än tio år och har genom året fått några värdefulla insikter som inte bara har förändrat min skrivprocess, utan även mitt perspektiv på vad det innebär att skapa något verkligt exceptionellt. I det här blogginlägget kommer jag att dela med mig av de 5 viktigaste lärdomarna från min strävan att skriva den perfekta boken.

5 lärdomar om hur man skriver den perfekta boken

Lärdom 1: Planera din berättelse

När jag började skriva skönlitteratur var jag en “trädgårdsmästare” och skrev spontant det kom att tänka på. Jag kunde bara sätta mig vid datorn och skriva. Jag vet inte om de berättelser jag skrev drevs av karaktärer eller handling, men jag vet en sak… Om du skriver utan en plan får du ett manuskript som behöver redigeras så mycket att det kan vara lättare att skriva en ny bok.

För att skapa den perfekta boken måste du förstå berättelse struktur, t.ex. strukturen med tre akter och de sju vändpunkterna inom den. Läsarna kommer att ha vissa förväntningar på din berättelse, och du måste leva upp till dem. Om du skriver thrillers måste berättelsen vara spännande eller skrämmande. Om du skriver romantik måste berättelsen vara romantisk och ha ett lyckligt slut. Du fattar poängen. När jag började planera mina berättelser innan jag skrev dem hände något magiskt. Mina berättelser blev bättre, mycket bättre. Och redigeringen blev också mycket enklare eftersom jag visste vad jag ville säga med varje kapitel, med varje scen.

Lärdom 2: Acceptera att det första utkastet inte är perfekt

En viktig läxa som jag lärde mig tidigt är att det är bättre att bara skriva och få ner orden på papper än att sitta med varje mening och sträva efter perfektion. När du skriver ditt första utkast ska du bara fortsätta skriva. Skriv scen för scen, kapitel för kapitel. Om du har planerat din berättelse innan du skriver den kan du välja om du vill skriva berättelsen linjärt kapitel för kapitel eller om du vill skriva mitten eller slutet först. Genom att släppa taget om kravet på perfektion fick jag frihet att uttrycka mina idéer på ett autentiskt sätt, vilken gjorde att jag kunde skapa en berättelse som  läsarna kan känna igen sig i. Och det är bättre att ha ett färdigt första utkast än att ha några bra kapitel. Så fortsätt skriv, och acceptera att det första utkastet inte är perfekt.

Lärdom 3: Lyssna på andras feedback

Den här lärdomen har varit en av de svåraste för mig att lära mig, inte för att jag inte gillar att få feedback, utan för att jag har svårt att släppa taget om mina manus och låta andra se dem. Att få en utomståendes syn är dock så viktigt. Det är alldeles för lätt att bli blind för bristerna i sitt eget manus, och en utomstående kan se saker som man själv har missat. Du kan antingen använda beta-läsare eller anlita en professionell redaktör för att få feedback. Det bästa sättet är att göra båda när du har redigerat ditt manuskript till den punkt då du inte längre vet hur du ska förbättra det på egen hand.

Genom att ta till mig feedback lärde jag mig att distansera mig från mitt skrivande och se det objektivt, och göra nödvändiga revideringar och förbättringar längs vägen.

Lektion 4: Kultivera tålamod och uthållighet

Om du vill skriva den perfekta boken måste du skriva mycket. Tänk på 10 000-timmarsregeln. För att bemästra en färdighet måste du spendera mycket tid på att göra det. Det är även sant när det gäller att skriva. Några av de bästa författarna i världen har kommit så långt som de har gjort eftersom de skriver varje dag. Och om du vill skriva den perfekta boken måste du öva. Och läsa mycket. Att läsa och skriva varje dag är vad träning är för en idrottsman. Det är så du blir bättre. 

Jag har skapat en morgonrutin där jag skriver i en timme som det första jag gör varje dag. Varför på morgonen? För att jag får vara ensam med mitt skrivande, och ingen annan vill ha min uppmärksamhet. Jag har gjort detta i mer än 150 dagar i rad nu och har lovat mig själv att göra det i minst ett år. Mitt skrivande och mitt sätt att tänka på berättande har förbättrats sedan jag började med detta. Jag rekommenderar att du också försöker skriva varje dag. Även om det bara är en mening om dagen. Någonting händer inom en när man ger sig själv utrymme att följa sina drömmar.

Lektion 5: Det är i redigeringen och omarbetningen som magin verkligen uppstår

När jag redigerar och reviderar går jag igenom manuskriptet och fokuserar på olika saker i varje redigeringsomgång. Först brukar jag titta på helheten: Har jag alla delar av de sju vändpunkterna på plats? Är kroken tillräckligt bra? Förstår läsaren huvudpersonens inre konflikt? Sedan går jag vidare till att förbättra dialogen, titta på karaktärsbågar och så vidare. Slutligen tittar jag på språk och grammatik. Jag ser ingen poäng med att fixa grammatik och språk från början eftersom hela kapitel kan strykas från manuskriptet. Jag tar hänsyn till feedbacken från betaläsare och min redaktör när jag redigerar, men jag litar också på mina instinkter och följer min magkänsla så att berättelsen förblir autentisk för mig och min skrivstil.

I min strävan efter att skriva den perfekta boken upptäckte jag att perfektion inte ligger i felfrihet utan i att omfamna själva resan. Det är genom ofullkomligheter som berättelser kommer till liv. Det är i berättandet som den verkliga magin i skrivandet ligger. Det finns inget sådant som en perfekt bok.

Leave a comment