Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Så här bygger du världar när du skriver fantasy

Som läsare ser du bara runt 10% av världen som berättelsen utspelar sig i. Men det är viktigt att du som författare har koll på världen som boken eller böckerna utspelar sig i. Vissa författare bygger hela sin berättelse runt själva världen. Naturlagar, kultur och historia påverkar själva berättelsen och hur karaktärerna reagerar på olika händelser. Jag skriver på en fantasyserie i subgenren magisk realism/dark academia och kommer använda exempel från min egen serie i den här artikeln.

Olika lager av världsbygge

  • Makro: Hur ser världen ut? Vilka naturlagar styr den? Vilka säsonger finns?
  • Vilka övergångsriter finns? Hur firas någon vid dess födelse, bröllop eller när något blir myndig. Finns det helt andra övergångsriter?
  • Vilka trossystem finns? Hur påverkar det moraliska värderingar, synen på liv och död. Inspireras gärna av redan existerande, men blanda gärna in dina egna idéer.
  • Vilken politik, religion och historia finns?
  • Mikro: Hur ser vardagslivet, ritualer, regler och beteenden ut för dina karaktärer?

Stora saker som historia och religion påverkar hur karaktärer tänker, reagerar och pratar, även om de själva inte utövar religionen. Moraliska värderingar påverkar hur de lever och vad deras drivkrafter är – vad anses vara ett status och inte.

Vilka är de stora skillnaderna mellan vår värld och världen du bygger? I min serie är det att magi och magiska varelser finns och lever sida vid sida med människor. I och med att jag valt att ha med ett så kallat “stängt/hårt magiskt system”, vilket innehåller tydliga regler och begränsningar med magin, fick jag lov att jobba en hel del på hur det skulle fungera, vilka begränsningar som finns m.m. Jag har bland annat bestämt att man inte kan bli vald av mer än ett element, att utförandet av magiska formler kommer till ett pris m.m. Ett “öppet/mjukt magiskt system” har inte lika tydliga regler.

Jag ska erkänna att jag, som är väldigt spontan när jag skriver första utkastet, inte hade allt det här på plats när jag började skriva på bokserien. Det är nu när jag redigerar som jag på ett tydligare sätt definierat saker och strukturerat upp det i mappar i Scrivener och en Pinterest-board med inspiration. Jag behöver förhålla mig till världen jag bygger i alla böcker jag skriver i serien, så jag tycker det är bra att ha allt på ett ställe. Hur gör ni när ni bygger världar?

Leave a comment