Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 sätt att bli mer produktiv som författare

Hej, allihop, och välkomna till avsnitt två av A Year of Writing. Hur blir man en mer produktiv skribent? Jag vet att det här är en fråga som många oss funderar på, inklusive jag själv.

Är det möjligt att gå från att vara en heltidsanställd till en heltidsförfattare på bara ett år? Låt oss ta reda på det i A Year of Writing, en podcast om skrivande, produktivitet och marknadsföring. Jag heter Natalie och jag är din värd. 

Hur kan jag bli mer produktiv? Jag har ställt mig den frågan väldigt ofta. Och som du kanske vet, eftersom du lyssnar på den här podcasten, går jag i år all in på min skrivresa i år. Jag vill se hur långt jag kan komma i min karriär om jag satsar helhjärtat på mitt skrivande. Och om jag ska gå all in behöver jag bli mer produktiv.

I dagens avsnitt kommer jag att gå igenom några saker som jag har lärt mig av andra författare och produktivitetsexperter. Jag älskar att läsa faktaböcker om produktivitet, personlig utveckling och liknande saker. Och på sistone har jag läst en hel del böcker om produktivitet. Det finns några saker som jag faktiskt har implementerat i mitt eget liv. Så idag ska vi gå igenom några av dem, och jag ska ge dig några råd om hur du kan bli mer produktiv. 

Här är fem sätt som du kan bli en mer produktiv skribent

Skapa en morgonrutin som inkluderar skrivande. Du bör ha en morgonrutin som stimulerar din produktivitet och kreativitet. För mig inkluderar morgonrutingen:

Att skriva morgonsidor, något jag lärt mig av Julia Camerons The Artist’s Way. Jag mediterar varje morgon. Jag vet inte var jag fick det ifrån, men i många böcker om hälsa, produktivitet och livslängd talas det om fördelarna med meditation. Och jag håller med böckerna, jag skulle inte vara där jag är idag om jag inte mediterade. Det är ett av de bästa sätten att rensa huvudet och komma ur de tankeloopar som jag kan hamna i. Särskilt eftersom jag som författare tänker mycket. Jag är mycket i mitt eget huvud, och meditation hjälper mig att se att tankar bara är tankar och att det är okej att släppa dem. Jag behöver inte överanalysera allt. 

Nummer fyra, är att använda Pomodora-metoden. Ställ in en timer på 25 minuter. Under den tiden fokuserar du riktigt, riktigt hårt och gör bara vad du har bestämt dig för att göra. Det kan vara att skriva, göra research eller redigera. Under den här tiden är det väldigt viktigt att du inte låter dig distraheras. Så sätt din telefon på tyst läge. Stäng av WiFi, stäng av chattprogram och e-postprogram, eftersom det kommer att distrahera dig. Det är superviktigt att du ger dig själv tid att fokusera.

Jag menar, jag tror att det här är ett misstag som många av oss gör ibland, att vi tror att vi kan multitaska. Åh, jag ska bara skicka några meddelanden till en vän. Håller vi på så kommer vi inte in i det tillstånd av förhöjt fokus som vi vill göra. Vi vill vara i djupfokus, för när vi är i det tillståndet så kan vi hamna i flow. 

Har du någonsin hamnat i flow? Om du inte har det, åh min Gud. Du måste göra det, det är så fantastiskt. Okej, jag känner att jag är lite på villovägar. Jag ska prata om flow om en liten stund…

Tillbaka till pomodora-metoden. När du har fokuserat i 25 minuter tar du en paus på fem minuter. Och efter det fortsätter du i 25 minuter. Och du gör detta fyra gånger. Så det är 2 timmar och efter det får du en längre paus. Jag tror att det är 15 minuter eller 20 minuter, jag är inte säker. Men jag använder det här hela tiden. Jag använder det när jag arbetar, när jag skriver. Ja, när som helst. När som helst när jag behöver fokusera och det känns som om saker försöker distrahera mig. Jag älskar den metoden. 

Så tillbaka till skrivflow. Jag är inte säker på de vetenskapliga delarna om att hamna i flow, men jag vet hur det känns. Det är fantastiskt. Du hamnar i ett så djupt tillstånd av skapande att hela världen omkring dig bara försvinner och du blir ett med din berättelse och jag vet inte, tiden flyger iväg. Man producerar mycket när man är i flow. En gång skrev jag nästan en halv bok när jag var i flow under Nanowrimo, för tusen år sedan. Det var fantastiskt. Men jag har aldrig varit i flow under en så lång tidsperiod igen. Jag var i flow i typ 6 timmar, det var galet och fantastiskt. 

Hur man blir mer produktiv är en sak som jag verkligen är intresserad av och som jag vill lära mig mer om. Det är därför jag har bestämt mig för att utmana mig själv och gå all in på att skrivandet. Jag har satt upp några mål för mig själv som jag ska uppnå från och med den 1 juli 2023 och ett år framåt från det datumet. Ett av mina mål är att skriva varje dag i ett år, vilket inkluderar jul och semestrar. Så varje dag, varje dag. 

Ett annat mål är att färdigställa två eller fler manus och skicka dem till antingen agenter eller förlag. Ingen specifik genre. Det spelar ingen roll om jag skriver skönlitteratur eller facklitteratur eller vad som helst, jag planerar att skriva både och. Så vi får se. 

Ett annat mål för mig är att posta på Instagram och TikTok varje dag i ett år. Det är något som jag har gjort under en längre tid och jag har märkt att det verkligen hjälper mig att öka mina följare och mitt engagemang. För mig är sociala medier ett sätt att nå ut till nya följare, träffa nya människor och lära känna fler människor. 

Att bygga ett författarvarumärke och få fler följare är något jag kommer att prata om i det fjärde avsnittet av denna podcast, som handlar om författarvarumärke och hur du kan bygga en följarskara även om du inte är publicerad ännu. Så om du är intresserad av det, lyssna på det avsnittet.

Ett annat mål för mitt skrivår är att lansera den här podcasten, och jag planerar att släppa ett avsnitt varannan vecka. Så ja, det är mycket jobb, men jag ser fram emot det. Hittills har det varit väldigt roligt att bara göra research och planera avsnitten och sådana saker. 

Det femte målet för mig i år är att publicera minst ett inlägg i veckan på min blogg eller webbplats. Varför satte jag upp dessa mål? Låt mig bryta ner dem ett efter ett. 

Skriva varje dag

Varför vill jag skriva varje dag? För att all tid jag lägger på att skriva ökar mina chanser att få fler böcker publicerade  som når ut till fler människor. Och det gör mig också till en bättre författare. Jag tror att det var Neil Gaiman som sa i sin Masterclass att för att bli en bra författare måste du skriva så mycket du kan, hela tiden. Det är också helt logiskt för mig att fokusera på min karriär just nu, i det här skedet av mitt liv. Jag är verkligen välsignad som kan göra det. 

Och hur ser jag till att skriva varje dag? Jag har läst en bok som heter 5000 ord per timme av Chris Fox. Jag rekommenderar den. Det är en riktigt bra bok om hur man ökar sin skrivhastighet. Och han hävdar faktiskt att om du ökar den tillräckligt mycket kan du kanske läsa 5000 ord per timme. Jag är inte där än, men jag jobbar på det. Men det han pratar mycket om är att för att kunna skriva snabbare och bli en bättre skribent måste du ha en skrivarrutin. Ett sätt att göra det är att skriva varje dag. Du kan välja att skriva en halvtimme om dagen eller en timme om dagen. Jag går upp en timme tidigare än jag gjorde innan jag började skriva varje dag och sätter mig ner och skriver som det första jag gör på morgonen. 

Varför gör jag det så tidigt på morgonen? För att det inte finns några distraktioner ännu. Jag får inte kolla sociala medier eller något annat förrän jag har skrivit. Vilket är bra eftersom det annars kan sluta med att man scrollar igenom TikTok i timmar på morgonen. Det är som om mitt huvud är klart och det finns inga bekymmer eller stress över jobbet eller andra saker i mitt liv. Så jag kan fokusera på ett manuskript. Och eftersom jag skriver varje dag behöver jag inte gå tillbaka och läsa om saker. Jag vet var jag är, jag vet vad som kommer att hända härnäst. 

Och när jag har skrivit ett första utkast kanske jag låter det vila ett tag och redigerar något annat utkast jag har eller vad som helst. Eller så går jag tillbaka och börjar redigera det direkt. Jag har en ganska rigorös redigeringsrutin som du kan läsa om i min kostnadsfria e-bok 4 steg till snabbare skrivande.

Att skriva varje dag har hjälpt mig att bli så mycket mer produktiv. Och det är något som de flesta kan göra genom att bara gå upp en halvtimme tidigare och skriva, som det första man gör. Även om du har barn kan du be din partner att ta barnet på morgonen. Eller titta på ditt schema och se när du har en lucka där du kan skriva. Jag har sagt till min partner att jag inte vill bli störd i mitt skrivande på morgonen.

Efter min skrivtid kan vi prata och ha en morgonrutin tillsammans. Att skriva varje dag är en av de viktigaste sakerna jag har gjort hittills för mitt skrivande. I den här podcasten kommer jag att prata om hur det är att göra detta under en längre tid. För just nu, när jag producerar den här podcasten, har jag skrivit i ungefär 80 dagar i rad. Och jag började skriva bara i en halvtimme, sedan förlängde jag det till en timme. Jag är inte säker på hur många dagar jag har skrivit i en timme, men över en månad. Och det går jättebra hittills. Till och med när jag besökte mina föräldrar vaknade jag tidigare bara för att skriva. 

En dröm för mig är att en dag bli författare på heltid. Och sättet att göra det på är att skriva och ge ut så många böcker som möjligt. Så ju snabbare jag skriver, desto större chans har jag att lyckas. 

Posta på sociala medier varje dag

Varför har jag som mål att publicera inlägg på Instagram och TikTok varje dag? Anledningen är att jag vill bygga upp en publik som är intresserad av mig som skribent i min karriär. Jag vill få kontakt med människor som en dag kan vara intresserade av att köpa mina böcker. 

Eftersom jag arbetar professionellt med marknadsföring vet jag också att om du vill växa på dessa kanaler måste du ha din nisch, du måste lägga upp inlägg ofta, du måste se till att använda alla nya funktioner som plattformarna introducerar och du måste hålla dig uppdaterad. Att göra det här hjälper mig också att kontinuerligt tänka på att skapa. Även ibland när jag är på gymmet eller när jag skriver, jag vet inte, mina morgonsidor eller vad jag nu gör, tänker jag alltid, vänta, kan jag filma det här och använda detta som en b-roll? Kan jag filma en timelapse och återanvända innehållet senare? 

Att publicera så mycket som möjligt hjälper mig också att gå tillbaka och se vilken typ av saker som faktiskt flyger. Vilken typ av inlägg reagerar min publik på? Gillar de de humoristiska videorna när jag gör författarmemes? Eller vill ni ha mer pedagogiska grejer? Vill ni att jag ska prata om hur jag marknadsför mina egna böcker eller vad vill ni veta? Jag kommer att se det i statistiken i apparna, vilket är fantastiskt. Och som jag sa kommer jag att prata mycket mer om detta i avsnitt fyra av podcasten. Så lyssna på det avsnittet. 

Starta en podcast

Jag fick faktiskt idén att lansera en podcast ganska nyligen och jag tycker att det är en mycket bra kanal för i min övergripande innehållsplan. Om du har några frågor eller förslag på vad du vill att jag ska prata om i framtiden, kontakta mig på sociala medier, jag är blackdiary.se på Instagram. Jag känner också att det finns utrymme för fler podcasts om skrivande eftersom många av de podcasts idag som jag hittade om skrivande är intervjupodcasts, vilket kan vara bra, men om jag inte känner den som intervjuas är jag inte lika benägen att lyssna. Jag vill hellre höra experter på ämnet. Jag antar att det också finns en möjlighet för mig att lära mig mer om att skriva och om skrivande och marknadsföring eftersom jag för varje avsnitt måste göra en hel del research. Jag skriver ner vad jag planerar att säga och försöker göra det så intressant som möjligt. 

Det är också ett sätt för mig att lära mig att bli en bättre talare. Jag producerade det här både som en podcast med bara ljud, men jag planerar också att lägga upp det som en videos på YouTube. Så det är ett sätt för mig att bli mer bekväm framför en kamera.

Om du har några frågor eller förslag på vad du vill att jag ska göra i framtiden kan du kontakta mig på sociala medier, jag är blackdiary.se på Instagram och du kan mejla mig på ayearofwriting@blackdiary.se. Jag ser fram emot att höra från dig. 

Publicera blogginlägg varje vecka

Och den sista. Varför skulle jag vilja publicera en text på min blogg varje dag? Nej. Varje vecka. Åh, herregud. Varje dag skulle vara utmattande. Anledningen är förstås att jag vill prata om skrivande, lära mig mer om skrivande, men också nå ut till fler potentiella läsare. Om jag ska starta någon form av företag och faktiskt hjälpa människor med korrekturläsning, spökskrivning eller marknadsföring, då måste jag ha innehåll som är gratis som jag kan ge dig som expert på dessa ämnen. Att skriva en blogg är ett mycket bra sätt att göra det på, och det är också ett bra sätt för mig att göra research om saker som jag vill veta mer om, som hur man skriver dynamisk dialog? Det är en perfekt sak att skriva om på en blogg, men det är också en perfekt sak att forska om. Så det är en win win. 

I början av det här avsnittet pratade jag lite om vanor och hur du kan använda dem för att bli en mer produktiv skribent. Om du inte har läst Atomic Habits av James Clear, läs den. Det är en av de bästa böckerna jag har läst, förmodligen någonsin. Han pratar om hur vanor – hur dessa små vanor som vi inte ens tänker på ackumuleras över tid och vad de kommer att göra för dig när det gäller vad dina drömmar och visioner är för ditt liv. 

Ett exempel som han har är om du äter ohälsosamt, kanske har du en dålig dag och köper choklad. Du kanske äter choklad och mår tillfälligt bättre, men sedan kraschar ditt blodsocker och du behöver äta något mer. Och om du fortsätter att göra så här ackumuleras valet att äta ohälsosamma saker över tid. Problemet med vanor, anledningen till att många av oss inte har riktigt bra, hälsosamma vanor, är att det tar så lång tid innan vi ser resultat. Om du äter ohälsosamt eller till och med om du äter hälsosamt, kommer du inte att se några resultat på länge. Inte den första dagen, inte den andra dagen, inte den tredje, inte efter en vecka, kanske inte ens efter en månad. Problemet med vanor är att du inte ser några resultat förrän långt senare. Det tar mycket tid innan du ser resultat, både bra vanor och dåliga vanor. 

An author planning her story with post its on a wall.

Vanor är som exemplet med om du får en dollar som fördubblas varje dag i 30 dagar – skulle du ta dollarn eller skulle du ta en miljon dollar? Och många människor är benägna att välja miljoner dollar eftersom det verkar som om det är mer, men den dollar som fördubblas varje dag i 30 dagar … det är inte förrän de sista tre dagarna eller något som pengarna faktiskt ökar och då börjar de öka mycket. Så i slutet av de 30 dagarna skulle den fördubblade dollarn vara värd över 100.000.000…? Herregud, det är för många nollor. Ja, över en miljard, antar jag. Över kanske 100 miljarder. Jag vet inte. Det är så många nollor att jag inte ens kan räkna det. Det är det som är grejen med vanor, att man inte ser resultatet förrän långt senare. 

Många människor ger upp precis innan saker och ting faktiskt börjar hända, vilket är så synd. Ett sätt att motivera sig till att skaffa sig hälsosammare eller bättre vanor är att ta för vana att skriva uppmaningar till sig själv. Om jag skulle komma ihåg att ta mina allergitabletter vid lunch lägger jag bara asken i köket, för annars glömmer jag att jag måste ta dem medan jag äter. 

Ett annat sätt att motivera sig själv till att gå till gymmet är att belöna sig själv efteråt. Så jag älskar att använda bastun efter ett träningspass. När jag bestämde mig för att jag ville komma i form gick jag till gymmet och sedan efteråt använde jag bastun och njöt av den härliga känslan av värme.

Du ska aldrig underskatta de ackumulerande effekterna av vanor. Om du till exempel funderar på att komma i form – om du kommer i form kommer du förmodligen att äta nyttigare. Och om du äter nyttigare kommer du förmodligen att sova bättre. Och när du sover bättre kommer du att ha mer energi att göra de saker du vill göra. Du kanske kan fokusera bättre. Kanske får du mer gjort på jobbet. Kanske skriver du mer. Den extra energin du hade för jobbet leder till en befordran. 

Du ska inte tro att de små sakerna inte spelar någon roll, för det gör de, och särskilt med tiden. Det är därför det är så viktigt att ha hälsosamma vanor som stöttar din kreativitet och din produktivitet, precis som kreativiteten och produktiviteten i ditt liv. 

För mig är en av de vanor som verkligen hjälper mig att gå upp en timme tidigare varje dag för att skriva och min meditation. Jag började meditera varje dag för över ett år sedan nu. Jag skriver också morgonsidor. Jag tränar mycket, oftast efter jobbet. 

Så jag går upp kl. 05.45, skriver i en timme, sedan skriver jag mina morgonsidor, sedan mediterar jag och efter det börjar jag min “gör dig redo för jobbet”-morgonrutin. Jag arbetar i 8 timmar. Och när jag har jobbat klart är jag ganska trött i huvudet, så jag brukar gå till gymmet och träna, vilket får mitt huvud att klarna upp. På kvällarna läser jag,  skriver lite mer, umgås med min partner eller vänner och sedan går jag och lägger mig ganska tidigt. Jag läser innan jag somnar, får mina 8 timmars sömn och börjar om igen. 

Jag har också märkt att det finns många saker som påverkar hur jag sover. Om jag äter för sent på kvällen kommer jag inte att sova så bra. Om jag dricker alkohol kommer jag inte att sova så bra. Och sådana saker påverkar också hur mycket jag orkar och hur produktiv jag blir. Jag hörde några citat, jag kommer inte ihåg var, men de saker vi gör idag kommer att påverka hur vi mår och hur vi presterar imorgon. Och jag tror verkligen att det är sant. Så om du vill vara produktiv de kommande dagarna, se till att göra saker idag som hjälper dig att må bättre imorgon. 

Jag tror att många av oss stressar hela dagen och sedan tänker vi att när vi kommer till helgen ska vi sova ut och att vi ska göra det ena och det andra som att att skriva. Men jag tror inte att det fungerar så. Om du stressar hela veckan och tror att du ska vila upp oss under helgen, då kommer du inte att ha tillräckligt med energi, du kommer inte att känna dig motiverad att skriva. Du kommer förmodligen att vakna tidigt under helgen på grund av all stress som fortfarande finns i din kropp. Så nej, ta hand om dig själv idag. Och jag hittade ett citat på nätet som jag verkligen gillar och det sa :

Ett bra sätt att öka skrivproduktiviteten är att sätta upp ett mål och sedan offentliggöra det så att andra kan hålla oss ansvariga. 

Kristen Lamb

Och jag antar att det är vad jag gör… Jag är inte säker på om jag faktiskt berättade för dig? Så just nu, under sommaren, ska jag skriva en bok på fyra månader, från idé till färdig bok. Jag ska skicka manuset till förlag efter fyra månader. Och hur ska jag göra det? Jo, först och främst har jag offentliggjort målet, så det finns en faktisk deadline. Och jag har också bokat en redaktör som jag måste skicka manuskriptet till i mitten av sommaren. Så det måste vara klart och redigerat då. 

Och en sak jag lärde mig av en annan stor svensk författare som jag känner, hon heter Christina Öhman, är hur man outlinar en berättelse. Hon berättade om hur hon planerar sitt skrivande och vilken typ av deadlines hon sätter upp för sitt skrivande under en workshop och jag blev superinspirerad. Så jag tog det jag lärt mig av henne och det jag lärt mig av 5000 Words per Hour och skapade ett stort kalkylblad där jag planerade alla mina kapitel för romanen.

Jag brukade vara en pantser, men jag insåg att om jag vill bli mycket mer produktiv, måste jag bli en planerare. För det kan verka kul att flödesskriva och det känns väldigt kreativt, men i slutändan … måste man gå tillbaka och redigera så många gånger för att det faktiskt ska bli bra. Så jag tror att planera i förväg är ett bra sätt att bli mer produktiv. Gör man det kan man se till att plot twists och sånt är på rätt plats, att berättelsen håller ihop och att karaktärsbågarna håller. 

Men hur som helst, det här kalkylbladet som jag har skapat visar hur mycket jag ska skriva i genomsnitt varje dag, varje vecka. Det har alla deadlines. Det står att på datum x ska jag börja redigera. Det är ett mycket rigoröst planeringsschema. Om du vill ha det här kalkylbladet har jag skapat en gratis e-bok med fyra tips om skrivande. Och i den e-boken finns en länk till kalkylbladet så att du kan ladda ner det och faktiskt planera din berättelse själv. Det har också en sida där du kan spåra din process, hur snabbt du skriver varje dag. Det är också ett bra sätt att se hur mycket du skriver per timme. Jag skriver i genomsnitt runt 1000 ord per timme. Vilket är jättebra. Men jag vet också att jag kan skriva mycket snabbare. 

För att jag ska kunna skriva snabbt måste jag veta vad som kommer att hända i berättelsen. Du bör definitivt kolla in kalkylbladet och e-boken. Jag antar att min sista punkt om hur man blir en mer produktiv författare är att planera framåt. Jag vet att många av oss älskar att ta det lugnt, men om du planerar att göra skrivandet till ditt heltidsjobb, eller om du planerar att skriva många böcker väldigt snabbt, då måste du planera eftersom redigering och omskrivning tar mycket tid. Och antingen gör du en synopsis innan eller så flödesskriver du dig igenom manuset, och sedan måste du göra en synopsis över vad du skrev efteråt. Jag har gjort det här misstaget. Jag har faktiskt varit tvungen att göra om synopsisen och har insett att saker och ting inte hängde ihop. Handlingen stämde inte, så jag var tvungen att skriva om hela manuskriptet. Det var intensivt. Och jag rekommenderar inte att göra det. Så snälla, försök åtminstone att skriva en synopsis. Jag planerar inte varje scen. Mycket är fortfarande spontant och roligt, men jag planerar en hel del saker och det har verkligen hjälpt mig att öka min produktivitet och skrivhastighet. 

Om du gillar det här avsnittet kan du skriva ut det och tagga mig på sociala medier. Eller gilla det eller följa det. Vad du än gör, det hjälper verkligen när du gör det här. Tack så mycket. Mitt namn är Natalie. Du har lyssnat på Ett år av skrivande.

Leave a comment